Бејрут у облаку дима, десетине повређених на протесту

Десетине људи повређене у сукобима са снагама безбедности у Бејруту које су против њих користиле сузавац, гумене метке и водене топове. Либански председник Мишел Аун позвао војску да успoстави јавни ред и мир на улицама Бејрута.

Демонстранти су се супротставили полицији металним баријерама, гранама од дрвећа и саобраћајним знаковима у близини либанског парламента.

Либански Црвени крст навео је да је најмање 100 особа добило медицинску помоћ на лицу места, док је 65 одведено у болницу. Петнаест демонстраната је ухапшено.

Ватрогасци су успели да угасе пожар који је прогутао шаторе импровизованог кампа у центру града, док се високи стубови црног дима пели у ваздух.

Снаге безбедности саопштиле су на Твитеру да је полиција у Бејруту "директно и снажно" нападнута на једном од улаза у зграду парламента.

У објави грађани су позивани да се удаље са тог подручја ради сопствене безбедности.

У међувремену, либански председник Мишел Аун позвао је војску да успoстави јавни ред и мир на улицама Бејрута.

Десетине повређених био је биланс и нереда и током протеклих дана које је изазвао масовни бес према банкама које су спречиле клијенте да приступе својим штедним рачунима. 

У уторак увече демонстранти су разбијали банкомате и фасаде филијала банака.

Либански спољни дуг достигао је 87 милијарди долара, што представља 150 одсто бруто домаћег производа.

Такође, незадовољство грађана подстакнуто је вакуумом на власти. Притиснут масовним протестима због раста трошкова живота и падом стандарда, премијер Сад ел Харири био је принуђен да у октобру поднесе оставку. Водећи политичари у земљи још нису успели да се договоре о новoј влади или плану за излaзак из кризе.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 22:52) - anonymous [нерегистровани]

Sramno

Nije narod kriv. Ogroman je spoljni faktor koji melje države, pohlepa NATO država uništava sve.

(субота, 18. јан 2020, 22:30) - anonymous [нерегистровани]

proamericki predsednik

Da se to desilo u Beogradu,odmah bi nas bombardovali,ovi iz Natoa

(субота, 18. јан 2020, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

@Воронцов

Либан је другачија и много компликованија прича и не може да се сведе под шему политичари га упропастили.
Бејрут је био познат као Венеција истока, прелеп град где се културе срећу, трговачка раскрсница на Медитерану, стратешки изузетно важна за запад којима више одговара хаос него сређена држа што си урадили изазивањем грађанског рата који је само привремено заустављен.
По уставу Либана Председник је увек хришћанин а премијер муслиман, то никада не може да функционише јер они не верују један другом и спремни су за рат у сваком тренутку, да ли те то подсећа на нешто?
Хришћа ни су увек били већина до гормирања Израела и грађанског рата јер је Израел протерао стотине хиљада муслимана у Либан који је пореметио традиционалну равнотежу и трпељивост између хришћана и муслимана, исто се десило у Сирији где староседеоци муслимани и хришћани нису имали проблема док нису стигле избеглице муслимани.
Сада је можада јасније коме одговара латентно стање хаоса у Либану.

(субота, 18. јан 2020, 21:16) - Воронцов [нерегистровани]

Некада била узречица : "Гори Бејрут"

И ето опет је несрећа дошла ипет гори, Неодговорни, бахати политичари упропасте и државе и народе.