Страшна сећања на опсаду Лењинграда: Људи су падали од глади, кувао се желе од каишева

Ове године навршава се и 75 година од победе над фашизмом, а на данашњи дан пре 76 година ослобођен је Лењинград, који је 900 дана био под немачком блокадом. Током опсаде града, највеће у историји, умрло је око милион људи. Тај руски град музеј екипа РТС-а посетила је почетком овог месеца.

"Бака је умрла 25. јануара у  три сата 1942, ујка Васја је умро 13. априла у два после подне, мама је умрла 13. маја у 7 и 30 ујутру 1942, Савичеви су умрли, сви су умрли, остала је само Тања". Ово је током опсаде у дневник записала девојчица Тања Савичева.

У свом дневнику, наставница Јелена Скрјабина пише: "Следовање хлеба 125 грама за чиновнике, децу и немоћне, 250 грама за раднике. Свратила сам код пријатељице и она ми је дала рецепт – желе од каишева. Припрема се тако што се искувају каишеви од свињске коже и припреми се нешто налик на пихтије. Ова гадост се не може описати али ми смо јели".

Стогодишња Тамара Козлова каже да је у блокираном граду било као у паклу. Људи су на улици падали од глади.

"Тата је током блокаде умро од глади. Ја сам радила као медициска сестра у војној болници и добијала сам војничко следовање. Мама је преживела захваљујући томе. Хлеб смо натапали водом да бисмо имали више за јело, да би стомак био пунији", каже Тамара Козлова.

"Ми их убијамо, а они слушају Шостаковича" 

За време блокаде становници су преко звучника чули 3.740 упозорења за ваздушне нападе, али и песме Ане Ахматове и чувену 7. симфонију Димитрија Шостаковича.

Симфонија је изведена 9. августа 1942. године у великој сали филхармониије. Непосредно пре извођења, совјетска армија је жестоко бомбардовала немачке положаје да би ућуткала њихове топове и омогућила да се симфонија изведе без прекида.

Др Валентин Елбек имао је тада шест година. Сећа се да су се људи окупљали око звучника да слушају симфонију.

"Такође и немачки војници на својим позицијама слушали ту симфонију, јер су звучници били веома јаки и пренос је допирао и до њих. Слушали су и чудили се, ми их убијамо а они слушају музику", каже Валентин Елбек .

На том гробљу у масовним гробницама покопано је 420 хиљада становника Лењинграда, као и 70.00 војника бранитеља града. Уз незапамћен број цивилних жртава, Лењинград је дочекао слободу. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 14:24) - Михаил Россия [нерегистровани]

Блокада Ленинграда

To je bilo veliko i strasno vreme! Glad, hladnoca, bombardovanje, lesevi na ulicama - svi uzasi rata, koji preziveli stanovnici Lenjingrada ne moze se opisati recima.
Zato zelim svima mira, da se ne ponove ta beda!
Pozdrav iz Sankt-Peterburga - Lenjingrada!

(понедељак, 27. јан 2020, 09:47) - Ентузијаста [нерегистровани]

Транспорт

На жалост у тексту није споменуто на који начин је вршено ослобађање.
Генијалност овог подухвата треба да служи као пример. Саветујем заинтересованима да проуче.
Опсада је трајала 872 дана.

Преко залеђеног језера Ладога успостављена је транспорт рута познатија као "Пут живота" (Доро́га жи́зни).
Са дебљином леда од метар до метар и по, кроз снег је "изоран" пут којим су убрзо почели да се крећу конвоји са војском и намирницама.
У град је камионима стизала војска, а истим се евакуисало становништво, индустријска машинерија и уметничке вредности. Тако да је прве зиме (1941) евакусано пола милиона лјуди.

За време 1942 изграђен је ток, (цевовод) за уље, такозвана "Артерија живота" у дужини од 29 км од којих 21 км испод површине воде (то нам је нешто познато).
У децембру, када би се језеро поново заледило, пут је био обезбеђен против ваздушном одбраном. На сваких километар налазио се војник који је показивао да ли је пут безбедан.
Такође децембра 1942 је започета изградња железничке пруге у дужини од 30 км.

Рута је постала непотребна после велике офанзиве јануара 1943, тако да је у фебруару успостављена копнена рута.

Пут живота је укупно у Лењинград донео 360 000 тона хране, 32 000 тона војне опреме и 37 000 тона горива.

Заменио га је "Пут победе", железничка пруга постављена простором ослобођеним јануара 1943 у операцији "Искра"

(понедељак, 27. јан 2020, 09:42) - anonymous [нерегистровани]

Мала допуна

У Јерусалиму је пре пар дана отворен спомен музеј на ово епопеју Лењинграда. Израел је ово обележио заједно са даном ослобађања Аушвица. Постављен је велики споменик од бакра. На комеморацији је говорио председник Путин, врло емотивно и пар пута није могао да говори од суза. Он је у Лењинграду изгубио старијег брата који је умро од глади и сахрањен је на Пискарјовском гробљу. Отац му је био борац на одбрани града, а мајка једва преживела глад. А податак кога је изнео и који је запрепашћујући је да су рецимо Лењинграђани иако у оваквом стању исцрпљености само за годину дана дали 142 ТОНЕ крви за рањене.

(понедељак, 27. јан 2020, 06:30) - anonymous [нерегистровани]

Руси слово Ч изговарају као Ћ!

Бака Савичева (од презимена Савич) како каже новинар РТС, је уствари Савићева, јер се њено презиме правилно изговара као Савић... Поздрав за РТС и хвала на одличном прилогу - једним од многих који емитујете и желим вама и нама да тако наставите!

(понедељак, 27. јан 2020, 03:06) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Lenjingrad 900 dana

Leningrad 900 dana.. primer za nas i buduce generacije