Колапс због снега у Лондону и Паризу

Мећава блокирала путнике у Лондону. Отказано више од 250 летова на "Хитроу", међу којима и они за Београд. Снег је и у Паризу пореметио друмски и ваздушни саобраћај.

Аеродом у Лондону Хитроу затворен је данас због јаке мећаве која је већ зауставила градске аутобусе у Лондону, железнички и друмски саобраћај.

Више од 250 летова на "Хитроу", најпрометнијем међународном аеродрому на свету, отказано је, док отказивање и одлагање прети за још 1.000 летова, рекао је портпарол британских аеродромских власти.

Међу отказним летовима су и летови за и из Београда.

Поред Хитроуа, кроз који дневно прође 180.000 путника, и на остала три лондонска комерцијална аеродрома забележени су проблеми и издата упозорења о одлагањима и отказивањима летова.

Аеродром "Гетвик" на којем је претходно отказано 20 летова, поново је прорадио.

У Лондону су сви аутобуси, који просечно превезу шест милиона људи дневно, повучени с улица због "лошег времена и опасности на путу", док су проблеми забележени на 10 од 11 линија подземне железнице.

Саветовано је такође десетинама хиљада људи да одложе пут у британску престоницу, док је широм земље стотина школа затворено.

Британска метеоролошка служба каже да ће дебљина снега у деловима Енглеске, укључујући Лондон, до поднева достићи 15 сантиметара.

Ова зима је најхладнија у Великој Бритранији у последњих десет година, а најновији талас хладног времена ће потрајати још неколико дана.

Колапс у Паризу 

Снег који је ноћас падао у француској престоници успорио је и зауставио саобраћај на путевима и аеродромима.  

Летови са два париска аеродрома касне просечно по пола сата, саопштила је Управа за цивилно ваздухопловство.

Управа је у недељу увече затражила од компанија да због мећаве превентивно откажу по 30 одсто летова данас пре подне.

Друмски саобраћај у околини Париза је веома отежан, саопштио је Регионални центар за информисање и управљање саобраћајем.

Укупно 34 департмана на северу и западу Француске су под "наранџастом узбуном" због мећаве и поледице.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. феб 2009, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

Ni London ni Pariz nisu imuni na kolapse

Mnogi imaju pogresnu sliku o tome kako je u EU sve divno, kako sve funkcionise kao pod konac. Ovo je dokaz da nije tako, tj. da i tamo sneg ume da iznenadi i to gle cuda, u februaru. Trebalo bi malo vise da postujemo sebe i svoju drzavu, a ne stalno da govorimo kako je u Srbiji sve bez veze, kako nadlezni ne rade nista, a kako je u toj Evropi sve super.

(понедељак, 02. феб 2009, 21:32) - anonymousUK [нерегистровани]

Sneg u UK

Ja zivim u UK,juce i danas je saobracaj zaista bio u kompletnom kolapsu. Upozorenje o sneznoj oluji je doslo jos pre nedelju dana,ali je susta realnost da ovde ne postoji razvijena zimska sluzba i infrastruktura koja bi mogla da odgovori na ovakve izazove.Ovde vrlo retko pada sneg. Zato su mnogima jednostavno preporucili da danas ne idu na posao i ne izlazau se opasnosti. Sve u svemu ukupna steta za jedan dan je procenjena na oko 1,2 milijardi funti. Za utehu je da Srbija ima bolje razvijenu zimsku sluzbu,iako mnogi u Srbiji u to verovatno ne veruju.

(понедељак, 02. феб 2009, 20:26) - Mile Mrdjenovacki [нерегистровани]

Kada se povlace autobusi

Pitam koliko je to santimetara snega palo u Londonu kada su povuceni svi autovusi koji prevoze dnevno sestipo milona putnika? Kada bi se to desilo u Beogradu ni Sava ni Dunav ne bi oprali onog ko bi takvu odluku doneo. Zato bi voleo da mi neko odgovori na to pitanje, da bih video koliko imam prava da se ljutim na nase sluzbe kada padne sneg.

(понедељак, 02. феб 2009, 13:18) - drabra [нерегистровани]

Zimske carolije.....

Kad kod nas padne sneg, sve stane....nije to kao tamo na zapadu, tamo toga nema, tamo sneg nikog ne moze da iznenadi....cim udjemo u EU i nas sneg nece iznenadjivati makar pao u avgustu.

(понедељак, 02. феб 2009, 13:13) - dejan [нерегистровани]

Globalnno zagrevanje

Ako ovako izgleda globalno zagrevanje, tesko nama kada se globalno ohladimo.