Епидемија колере у Зимбабвеу не јењава

Број оболелих од колере у Зимбабвеу стално расте. СЗО упозорава да је епидемија у тој земљи једна од најозбиљних у свету и још није под контролом. Евидентирано је готово 63.000 оболелих, док је више од 3.000 особа преминуло од те тешке болести.

Како епидемија колере у Зимбабвеу не јењава, Светска здравствена организација стално апелује за улагање додатних напора на сузбијању болести.

Према подацима СЗО, до сада је регистровано 62.909 оболелих од колере и 3.229 умрлих, али се страхује да је број заражених много већи.

Становништво руралних области најугроженије је и највише је на удару епидемије, најгоре у последњих 15 година, пренео је Ројтерс.

Поред колере, Зимбабве има проблеме и са хиперинфлацијом. Централна банка данас је извршила ревалоризацију зимбабвеанског долара скинувши му 12 нула.

Званично, инфлација у Зимбабвеу је највиша икада забележена у свету и износи 231 милион процената, а прате је несташице хране и стране валуте.

Криза је погоршана политичким несугласицама између председника Роберта Мугабеа и његовог ривала Моргана Цвангираја.

Иако се опозиција прошле недеље сложила да уђе у коалициону владу, што би могло да сачува економију Зимбабвеа од потпуног пропадања, трвења лидера опозиције и државног врха не престају.

број коментара 0 Пошаљи коментар