Више од 50 деце умрло од беснила

Више од педесет деце умрло је од беснила у анголанској престоници Луанди у протекла три месеца, рекао је званичник из болнице у том граду.

У анголанској престоници Луанди у протекла три месеца више од педесет деце умрло је од беснила месеца, рекао је званичник из болнице у том граду.

Распрострањеност беснила изазвала је забринутост у Лунади у којој има десетине хиљада паса луталица који вирус бенила преносе на људе.

"Тако нешто никада раније није забележено у Анголи. Вирус је екстремно опасан зато што је попут смртне пресуде људима", рекао је директор болнице Луис Бернардино.

Беснило је вирусна инфекција с фаталним последицама ако се не лечи.

Беснило се преноси пљувачком заражених животиња 

Обично се преноси посредством пљувачке заражених животиња, често паса, а деца су најчешће жртве будући да не могу да се заштите од напада паса.

Власти у Луанди имају проблема да сузбију вирус. Прошлог месеца у Луанди је вакцинисано 100.000 животиња - паса, мачака и мајмуна.

"У већини случајева деце умру од вируса зато што њихове породице правовремено не затраже лекарску помоћ", рекао је Бернардино.

У Анголи, где је 2002. године завршен три деценије дуг грађански рат, забележена је једна од највиших стопа смртности деце. Према подацима Светске здравствене органзације, двоје од петоро деце у Анголи умре пре напуњене пете године.

Широм света годишње од последица беснила умре око 50.000 људи.

број коментара 0 Пошаљи коментар