Немачки војници поново у Француској

Први пут након Другог светског рата немачки војници ће бити распоређени на француској територији, у оквиру програма измирења и сарадње у области одбране, пише британски лист "Гардијан".

Немачки војници ће, према споразуму између Француске и Немачке, први пут од Другог светског рата, у оквиру двадесетогодишњег пројекта њиховог измирења и сарадње у области одбране, бити распоређени на француску територију око које су се те две земље вековима спориле, пише "Гардијан".

Овај историјски и, с обзиром на чињеницу да је Француска била под нацистичком окупацијом, симболичан потез, није изазвао запаженије реакције француске јавности и не тумачи се као провокација.

Немачки војници ће се после 65 година први пут поново наћи на територији Француске у саставу батаљона од око 450 до 800 војника, који припада француско-немачкој бригади од 5.000 војника, која је учествовала у мисијама у Босни, на Косову и у Авганистану.

Оваква одлука је бар за неко време осигурала будућост француско-немачке бригаде која је била под знаком питања јер је Француска најавила да би због реорганизације и смањења трошкова у војсци можда морала да повуче трупе из главних јединица бригаде.

Детаљи споразума између ове две европске земље, као и то да ли ће војници бити распоређени у области Алзаса или Лорене, биће утврђени, након међународне конференције о безбедности у Минхену када ће се сатсати немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Никола Саркози.

Алзас и Лорена су, после вековног спора који је трајао још од времена Римског царства, од Француско-пруског рата до краја Првог светског рата припадале Немачком царству, да би Версајским уговором 1919. године биле враћене Француској.

Те области је окупирала нацистичка Немачка током Другог светског рата, а по окончању тог сукоба поново су враћене Француској, којој и сада припадају.

број коментара 0 Пошаљи коментар