Ватикан: Папа Пије XII помагао Јеврејима

Документ из 1943. године, нађен у самостану у Риму, поткрепљује наводе Римокатоличке цркве да је папа Пије XII ипак помагао Јеврејима током Другог светског рата. Папа "тихом дипломатијом" спасавао Јевреје, тврди Ватикан.

Документ који поткрепљује тврдње Римокатоличке цркве да је папа Пије XII ипак помагао Јеврејима током Другог светског рата, нађен је у самостану у Риму, објавио је Ватикански радио.

Неки историчари и јеврејска удружења тврде да Пије XII није довољно говорио против холокауста, док Ватикан инсистира да је папа користио "тиху" дипломатију да би помогао Јеврејима.

У нађеној белешци, чуваној у самостану у близини римског Колосеума, наводе се имена 24 људи које су часне сестре преузеле "у складу са Пијевом жељом".

Белешка носи датум из новембра 1943. године, јавио је радио.

У октобру 1943. године, када је Рим доспео под нацистичку окупацију, више од 2.000 Јевреја из римског Старог гета је депортовано у концентрационе логоре. Само 100 је преживело и вратило се у Италију.

Немачки језуита Петер Гумпел који предводи напоре за беатификацију Пија XII, рекао је за Радио Ватикан да је добио документ од часних сестара из тог самостана.

Гумпел је навео да листа представља "нову потврду" која се може "употребити против оних који стално желе да "оцрне" Пија XII и тако нападну католичку цркву".

Беатификација је последњи званични чин пре проглашења за свеца.

Израелски званичници и јеврејске групе истичу да ће питање о томе да ли је Пије XII спасавао Јевреје, или није остати затворено све док архиве Ватикана о Пијевом управљању Црквом остану затворене за истраживаче.

Садашњи папа Бенедикт XVI је прошле године изјавио да је покојни папа у тајности радио на спасавању Јевреја.

Бенедикт XVI је тада рекао да се нада да ће процес проглашења Пија XII за свеца моћи да се настави и наводно се сложио са замрзавање тог процеса док ватиканске архиве из времена рата не буду отворене за истраживаче.

број коментара 0 Пошаљи коментар