Дански лист мета напада?

Чечен који је протекле седмице у центру Копенхагена активирао експлозивну направу, планирао да пошаље бомбу данском листу, који је пре пет година објавио карикатуру пророка Мухамеда.

Човек који је прошле седмице у хотелу у Копенхагену активирао експлозивну направу планирао је и да упути пакет-бомбу данском листу који је пре пет година објавио карикатуру пророка Мухамеда, јављају светске агенције.

Завера о нападу на дневни лист "Јуландс-постен", чије је седиште у Архусу, откривена је прошле године, а аутор контроверзног стрипа је у међувремену у јануару нападнут секиром у свом стану у Копенхагену.

Лорса Дукајева (24), Чечена са пребивалиштем у Бегији, полиција је ухапсила прошлог петка у копенхагеншком парку после експлозије која се догодила у тоалету хотела "Јергенсен", пренео је Ројтерс.

"Са разлогом смо уверени да је "Јуландс-постен био мета напада", рекао је полицијски инспектор у Копенхагену Свенд Фолдагер и додао да је јачина бомбе која је била намењена том листу била једнака снази ручне гранате.

Фолдагер каже да Дукајев и даље одбија да сарађује са полицијом и да се прошлонедељна експлозија десила само један час пре поласка аутобуса за Белгију, за који је он имао карту.

Објављивање карикатуре пророка Мухамеда у данском листу изазвало је бројне протесте муслиманског света широм Блиског истока, Азије и Африке у којима је погинуло најмање 50 људи, а данске амбасаде у тамошњим државама су паљене.

број коментара 0 Пошаљи коментар