Јак земљотрес у Авганистану

Регион Хиндукуша у Авганистану потресао је земљотрес јачине 6,3 степена Рихтерове скале. Епицентар на 265 километара североисточно од престонице Кабула.

Земљотрес магнитуде 6,3 степена по Рихтеровој скали потресао је вечерас регион Хиндукуша у Авганистану, саопштила је америчка геолошка служба УСГС.

Још нема извештаја о последицама потреса који се у тој слабо насељеној области догодио у 11:51 по локалном времену (21:21 по средњеевропском времену).

Жариште је било дубоко, на 199,7 километара под површином Земље.  Епицентар је био 75 километара југоисточно од Фаизабада, у Авганистану, а 265 километара североисточно од Кабула, главног града те земље.

Земљотреси магнитуде од 6,0 до 6,9 степени Рихтерове скале се сматрају јаким и могу бити разорни по насеља у пречнику од 160 километара од епицентра. Годишње се у свету просечно догоди 120 земљотреса те магнитуде.

Најјачи регистрован земљотрес у Авганистану догодио се такође у Хиндукушу 1965. године, и имао је магнитуду од 7,8 степени по Рихтеровој скали. У тој слабо насељеној области штета по зграде је била мала, а повређено је свега двоје људи, у суседном Пакистану.

број коментара 0 Пошаљи коментар