Два века "Октоберфеста"

Посетиоци најпопуларнијег фестивала пива, ове године ће имати додатни разлог да наздраве јер "Октоберфест" слави 200. рођендан. Због прославе јубиларног рођендана, фестивал траје до 4. октобра.

Један од најпознатијих фестивала пива у свету "Октобарфест" почео је тачно у подне у Минхену. Посетиоци ће ове године имати додатни разлог да наздраве јер "Октоберфест" слави 200. рођендан.

Због прославе јубиларног рођендана, фестивал ће потрајати дан дуже, а завршиће се 4. октобра, преноси Дојче веле.

У Минхену се ове године очекује рушење рекорда у броју посетилаца од 7,1 милион љубитеља пива, али и рекорда у броју попијених литара овог напитка, који износи 6,9 милиона литара.

Фестивал је ће почети у центру Минхена, одакле полази поворка од око 1.000 људи. После шетње улицама Минхена, дефиле ће се завршити на Терезиној ливади, од милоште званој и Терезино пољанче или само пољанче.

На Терезиној ливади од 42 хектара, за време "Отоберфеста" постављене су шатре познатих гостионичара, у којима се пије и слави, а само славље отвара градоначелник, пробијањем првог бурета са пивом у Шотенхамеловој шатри.

Историјска реконструкција баварског фестивала и ове године ће бити у знаку "привременог помирења" шест тамошњих пивара које се боре за тржиште.

''Октоберфест'', заштитни знак Баварске, почео је великом коњичком трком на свадби престолонаследника Лудвига Баварског и принцезе Терезе Саксонске, 1810. године.

Пошто ни овогодишње славље не може да се одржи без принцезе Терезе и престолонаследника Лудвига, за ту прилику одабрано је двоје младих који ће глумити саксонску принцезу и баварског принца, наравно, у одећи у каквој се тај пар и венчао пре 200 година.

У почетку је било планирано да забава у знак сећања на свадбу Лудвига Баварског траје неколико дана, а затим се то продужило на две недеље.

Почиње се увек крајем септембра, а организатори имају испланирано време одржавања ''Октоберфеста'' за наредних десетак година.

број коментара 0 Пошаљи коментар