Брзи Интернет за 350.000 Европљана

Сателит "Хилас", лансиран у петак, први је сателит у Европи за пружање услуге брзе широкопојасне интернет везе. То је први сателит, од многих који ће бити лансирани наредних година.

Први сателит за пружање услуге брзе широкопојасне интернет везе у Европи, лансиран је ракетом "Ариане 5" из Куруа у француској Гијани, јавио је Би-Би-Си. Контролорима ће требати неколико недеља да летелицу, лансирану у петак, правилно поставе на висини од 36 хиљада километара изнад екватора.

"Хилас", што је скраћеница за "високо прилагодљив сателит" је комерцијални подухват којим управља нова фирма "Аванти комјуникејшнс" из Лондона, али летилица садржи технологију развијену јавним финансирањем Европске свемирске агенције (ЕСА).

"То је релативно мали свемирски брод, али веома способан", рекао је шеф пројекта "Хилас" Андреа Котелеса за Би-Би-Си.

"Сателит има флексибилност да прерасподели пропусни опсег и снагу који покривају кључне области тржишта које бира Аванти", додао је Котелеса.

Оно што је посебно код овог сателита јесте што на "Хиласу", за разлику од других сателита, који имају фиксни план фреквенције који се не може мењати у орбити, контролни центар то може урадити у било ком тренутку. Та способност је важна јер ће то омогућити фирми "Аванти" да одржи корак са развојем тржишта.

"Хилас" је припремљен у Портсмуту, у Великој Британији, у фабрици "ЕАДС Астриум", највећој европској свемирској компанији, и у Бангалору, у Индији, у фирми "Антрик" која је комерцијални огранак Свемирске агенције Индије.

Широкопојасни Интернет за 350.000 људи

Свемирска летелица тешка 2,6 тона ће радио-таласима пружати широкопојасне услуге за 350.000 претплатника. Влада Велике Британије је у развојни програм "Хилас" уложила 40 милиона фунти. Она се обавезала да ће свако у земљи имати пристојан приступ Интернету до 2015. године. То значи брзину везе од најмање два мегабита у секунди.

Приближно три милиона домаћинстава у Великој Британији сада има слабију везу од поменута два мегабита у секунди, а широм Европе милиони људи не могу добити адекватну везу преко земаљске технологије. "Хилас" својим корисницима нуди брзине интернета до десет мегабита у секунди.

Сателит ће доставити везу пољопривредницима, хотелима, кућама у Шкотској и деловима Корнвола који нису могли добити широкопојасну везу, изјавио је битански министар науке Дејвид Вилетс.

"Хилас" тек први од много будућих сателита, а "Аванти" већ планира лансирање другог који се монтира и биће спреман за 15 месеци.

"То ће повећати капацитет у Великој Британији, али и у Африци и на Блиском истоку. Планирамо потом више сателита за Латинску Америку, Индију и друге делове Азије", рекао је Вилијамс.

У Европи "Аванти" има конкуренцију у давно успостављеној компанији "Еутелсат" која монтира свој сателит "Ка-банд" за интернет везу брзине од десет мегабита. Тај сателит би требало да буде лансиран 20. децембра руском ракетом Протон.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 28. нов 2010, 22:31) - anonymous [нерегистровани]

Кап у мору

"Приближно три милиона домаћинстава у Великој Британији сада има слабију везу од поменута два мегабита у секунди, а широм Европе милиони људи не могу добити адекватну везу преко земаљске технологије."

Сателит Хилас омогућује 350.000 прикључака.

Требаће им још стотинак таквих.