Маневри трају, напетост расте

Председник Јужне Кореје Ли Мјунгбак окарактерисао прошлонедељни напад Северне Кореје на острво Јеонпјонг, као злочин против човечности. Острво и даље недоступно за цивиле. Пјонгјанг прети оштром одмаздом, у случају напада јужног суседа и САД.

Док се у Жутом мору настављају заједничке, четвородневне јужнокорејско-америчке војне вежбе, председник Јужне Кореје Ли Мјунгбак, на конференцији за новинаре у Сеулу, окарактерисао је прошлонедељни артиљеријски напад из Северне Кореје, на острво Јеонпјонг, као злочин против човечности.

Председник Јужне Кореје је додао да ће режим у Пјонгјангу платити велику цену за било какву провокацију у будућности.

"Знамо да ће бити тешко очекивати од Северне Кореје да одустане од свог нуклеарног оружја и војних провокација. За прошлонедељни догађај сносим одговорност, као председник Јужне Кореје, што нисам заштитио животе и имовину нашег народа'', рекао је Мјунгбак.

Јужна Кореја је саопштила да острво Јеонпјонг остаје тренутно недоступно за цивиле и да је ниво безбедности на острву и око њега и даље висок, јер су у порасту напетости у региону.

Са друге стране, Пјонгјанг је заједничке поморске маневре САД и Јужне Кореје назвао неопростивом провокацијом и запретио одмаздом у случају да територија Северне Кореје буде угрожена, али је изразио жаљење због цивилних жртава.

Северна Кореја је објавила да се не плаши рата и да ће оштро узвратити на евентуални напад САД и Јужне Кореје.

Кина је позвала представнике шест Влада (Владе Северне и Јужне Кореје, Кине, Русије, САД и Јапана) на хитне консултације, због нових тензија на Корејском полуострву.

Западне агенције наводе да Токио, попут Вашингтона, није спреман да прихвати предлог Кине за одржавање хитних разговора шест нација, како би се допринело смиривању напетости на Корејском полуострву.

Велики маневри, са 10 ратних бродова и 7.300 војника, у којима учествује и амерички носач авиона на нуклеарни погон Џорџ Вашингтон, одржава се неколико дана после артиљеријског напада Севернокорејаца на јужнокорејско острву Јеонпјонг, где су погинуле четири особе.

Вежба, коју изводе америчко-јужнокорејске снаге, врло је интензивна и садржи низ сложених операција, од антиподморничког деловања до офанзивних ратних дејстава.

Војни званичници Јужне Кореје саопштили су да ће снаге на острву Јеонпејонг сутра извести нову вежбу артиљеријског гађања бојевом муницијом. Становници острва су већ обавештени да сутра ујутро оду у склоништа, јавио је АП.

Артиљеријско гађање планирано за сутра није у вези са заједничком четвородневном војном вежбом снага САД и Јужне Кореје.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 30. нов 2010, 03:29) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Propaganda,

U jednom smislu se kaze da je ostrvo evakuisano i da nema civilnog stanovnistva na ostrvo, a u drugom se kaze da su stanovnici obavesteni da se sklone u bunkerima, sta treba poverovati, ili okategorisati sve kao propaganda i cista provokacija , na vratima Severne Koreje. Jos jedan dokaz o glupoj spoljnoj politici Amerike. Sta ce istoricari pisati o objavljivanju 250.000, + stranica o Americkoj spoljnoj politici i o ovoj provokaciji na Korejskoj peninsoli.
Vreme ce sve svoje pokazati.

(понедељак, 29. нов 2010, 20:55) - anonymous [нерегистровани]

Americko vidjenje...

Nisam siguran zasto RTS prenosi samo "Americko" vidjenje stvari (i ispiranje mozga), kada svaki vojni analiticar zna da u slucaju nerazresenih ili napetih pogranicnih linija bilo kakvi vojni manevri na/pri granici su direktna provokacija suprotne strane.

S toga krivce treba traziti u strani koja je zapocela takve manevre.

(понедељак, 29. нов 2010, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

Juznokorejski poltroni...

Sve se bojim da bi ovoliko napetosti bilo da vecite "mirodjije" Amerikanci nisu umesali svoje prste. Da nije njih bilo sad bi postojala samo jedna koreja,a zna se koja. Sreca da je sve to daleko od nas,jer i ovde ne treba kresati varnice,metana je svuda u vazduhu...