Демонстрације у Египту

Опозиција у Египту протестује због наводне изборне преваре на парламентарним изборима. Дермонстранти бацали молотовљеве коктеле, полиција сузавац.

Више стотина присталица главне опозиционе странке у Египту, Муслиманско братство протестовало је испред бирачких места у Каиру и Александрији због, како наводе, раширене преваре, на јуче одржаним парламентарним изборима, које је обележило спорадично насиље.

После затварања биралишта, око 800 демонстраната окупило се испред једне полицијске станице у Александрији, где је било присутно и неколико стотина припадника полиције за разбијање демонстрација, као и велики број цивила, који су носили дугачке штапове.

Између демонстраната и полицајаца избило је неколико краћих сукоба, јавио је АП.

У Каиру су јаке снаге безбедности спречиле неколико стотина присталица опозиције да дођу до места где су пребројавани гласови, а демонстранти су бацали флаше на полицајце.

Сведоци кажу да су у појединим местима кандидати Владе давали новац и храну гласачима у близини биралишта.

Полиција је употребила сузавац, у јужном кварту Каира, док су у јужном граду Кена демонстранти бацали молотовљеве коктеле на полицајце, који су их спречили да гласају.

На парламентарним изборима 2005. године, Муслиманско братство освојило је чак петину гласова, што је њихов најбољи досадашњи резултат, али је владајућа Национална демократска странка, председника Хоснија Мубарака, упозорила да на овим изборима њен једини прави противник неће задржати, ни приближно, толико места у новом парламенту.

Нови парламент имаће 518 чланова, пошто су досадашњем посланичком саставу додата још 64 места, која су резервисана само за жене.

Очекује се да ће резултати парламентарних избора бити добар показатељ како ће Влада спровести кључне председничке изборе наредне године, а за сада није саопштено да ли ће се на њима кандидовати председник Мубарак, који је на овој функцији од 1981. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар