"Самит у Софији реафирмисаће европску перспективу Западног Балкана"

Председник Европског савета Доналд Туск је посетама Тирани и Подгорици, започео вишедневну турнеју по Западном Балкану и поручио да ће предстојећи самит у Софији реафирмисати "европску перспективу" региона.

Основни циљ његове турнеје су припрема за самит ЕУ-Западни Балкан 17. маја у Софији, као и учешће на регионалном самиту у оквиру процеса Брдо-Бриони у Скопљу.

АП подсећа да је Европска комисија прошле недеље саопштила да су Албанија и Македонија учиниле довољан напредак да би започеле преговоре о чланству у ЕУ.

Туск је рекао да ће пут ка чланству у ЕУ бити тежак, али "вредан напора".

"Тај процес ће више личити на трку са препонама него на ауто-пут. Али пуна интеграција остаје наша заједничка судбина", рекао је Туск на конференцији за новинаре са албанским премијером Едијем Рамом.

"Немам сумње да је у најбољем интересу ЕУ и Албаније да читав регион Западног Балкана буде у потпуности интегрисан", рекао је Туск.

Према његовим речима, самит у Софији ће такође бити прилика да се разговара о заједничким безбедносним изазовима, као што су кријумчарење миграната, тероризам и организовани криминал.

Туск је из Тиране отишао у Подгорицу, где је у разговору са црногорским премијером Душком Марковићем поручио да Црна Гора напредује у процесу европске интеграције.

Подгорица, према његовим речима, успешно реализује обавезе које проистичу из интеграционог процеса и тиме представља добар пример за државе Западног Балкана, пренела је Радио-телевизија Црне Горе.

Доналд Туск сутра борави у Србији.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 24. апр 2018, 23:54)
Jovan [нерегистровани]

SLO

Samit u Sofiji nece doneti nikakve reafirmacije EU,buducnost se kreira na drugom mestu i sa igracima prve lige.