Протест новинара ХРТ-а

Незадовољни стањем на Хрватској радиотелевизији, новинари те телевизије протестовали у предворју зграде уочи почетка седнице Програмског већа ХРТ-а.

Због незадовољства стањем на Хрватској радиотелевизији, стотинак новинара те телевизије протестовало је у предворју зграде уочи почетка седнице Програмског већа ХРТ-а.

Већина их је имала прекривена уста траком, а међу окупљенима су били угледни новинари и уредници Денис Латин, Александар Станковић, Роберт Зубер, Ђуро Томљеновић, Зоран Шпрајц, Ана Јелинић и Петар Влахов.

Миран протест организован је, како тврде, због цензуре на ХРТ, а на скупу нико није држао говор.

Осим трака на устима, неки новинари и сниматељи носили су у рукама бели папир као симбол да је на јавној телевизији на делу цензура и да им није допуштено да слободно говоре и пишу.

Председник огранка Хрватског новинарског друштва (НХД) при ХРТ-у Никола Кристић изјавио је да је реч о скупу којим запослени желе да изразе незадовољство стањем на јавној радиотелевизији.

Рекао је да новинари не прихватају претње и застрашивања, да су против цензуре и да траже поштовање процедуре и равноправно поступање према свима.

Огранак ХНД на ХТВ у среду је одлучио да повуче свог представника из Етичког поверенства ХРТ, затраживши да се Етички кодекс за раднике ХРТ-а стави ван снаге због недоследности и различитих критеријума у примени његових одредаба.

Дата је пуна подршка колегиници Ани Јелинић и осталим колегама који су изложени притиску, а од главне уреднице Информативног програма Хловерке Новак Срзић тражили су да повуче одлуку о суспензији Јелинић с места уреднице емисије "Dossier.hr".

Од Програмског већа затражено је да утврди одговорност главне уреднице за недоследну примену програмских начела и обавеза Закона о ХРТ-у.

Новак Срзић је недавно сменила Ану Јелинић због, како је навела, тешких уредничких промашаја у емисија која је обрађивала проблем криминала у Хрватској.

број коментара 0 Пошаљи коментар