"Меркатор" продао 10 трговачких центара у Словенији

Словеначки трговински ланац "Мекатор" је са аустријском компанијом "Супернова" потписао уговор о продаји 10 трговинских центара у Словенији за 116,6 милиона евра.

"Супернова" је преузела од Меркатора трговачке центре Ајдовшчина, Цеље, Јесенице, Копер I, Крањ Примсково, Крањ Савски оток, Љубљана Шишка, Постојна, Ново место и Словењ Градец, преноси портал Индекс.

Уговором је предвиђено да ће "Меркатор" дугорочно дати у најам делове центара из којих ће издвојити своју основну делатност.

"Меркатор" је договорио да узимање у најам тих центара на рок од 15 година, уз могућност даљег продужења најма за додатних 15 година под истим условима.

Нови власник центара се уговором обaвезао да ће улагати у обнову центара.

"Потписани уговор је доказ да "Меркатор" успешно наставља пројект монетизације који је, пре свега усмерен раздуживању и тиме омогућава дугорочни развој групе", наведено је у саопштењу.

Такође, додаје се да је продајом 10 центара у Словенији закључена друга фаза пројекта монетизације коју ће "Меркатор" наставити и убудуће.

Пројект монетизације започео је продајом трговачког центра у Београду крајем прошле године.

На почетку ове године "Меркатор" је расписао међународно такмичење путем којег је позвао међународне инвеститоре и остале којима је основна делатност управљање некретнинама.

У пројект је било укључено 17 центара у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини.

"Меркатор" ће по продаји центара у Словенији и закључењу друге фазе монетизације наставити с трећом фазом, која ће укључивати и продају центара у другим државама.

"Супернову", са седиштем у Грацу, основао је 1994. године Франк Филип Алберт Први, а има испоставе у Бечу, Љубљани, Загребу, Братислави и у Београду.

Компанија је усмерена на развој некретнина и улагање у некретнине, док вредност њеног тренутног портфеља премашује милијарду евра.

По реализацији продаје дела некретнина "Меркатор" ће у Словенији и даље бити власник 81 посто некретнина за основну делатност.

број коментара 0 пошаљи коментар