Хрватска, промоција књиге о Максу Лубурићу

Промоција књиге "Слуга домовине – живот хрватског витеза Вјекослава Макса Лубурића генерала Дрињанина" одржана је прошлог викенда у Загребу, а потом у Карловцу у простору чији је власник Црква. Наредна је најављена у Сплиту. Промоције су завршаване усташким поздравом "За дом спремни".

Књига аутора Владе Владића о животу усташког злочинца промовисана је прошлог викенда у просторијама "Хрватског слова" у Загребу, потом у Карловцу у простору у власништву Цркве.

Наредна је најављена за 22. октобар у Галерији Винка Драгање, у сплитском Доминиканском самостану, пишу хрватски медији.

Портал Индекс је објавио и позивницу за промоције књиге о Лубурићу коју су, како наводе, објавили екстремистички и проусташки портали.

Промотер и уредник књиге је Џон Иван Прцела, коме је Лубурић био венчани кум.

Промоције је завршавао усташким поздравом "За дом спремни", што су окупљени поздрављали аплаузом.

Промоција у Карловцу је одржана у Националном светишту Светог Јосипа.

Представник Цркве тврди да је преварен

Након што је објављена најава овог догађаја, реаговао је представник светишта монсињор Антун Сенте, који је рекао да је био преварен, односно да му је Прцела најавио да ће представити своје књиге у којима истражује живот Светог Јосипа.

Када је из медија сазнао да Прцела намерава да промовише Лубурића, Сенте му је отказао "сваку даљу сарадњу".

Међутим, Прцела тврди да је Сенте знао за његову намеру.

На промоцији, којој је присуствовао и издавач Мирко Билић Ерић, Прцела је рекао да је књига писана седам година.

Истражујући Лубурићево убиство у Шпанији, Прцела је рекао да је дошао и до Лубурићевог сина, који као лекар данас живи у Барселони, али и да је он одбио сваки разговор јер се, како је рекао, стиди оца, једног од оснивача концентрационог логора смрти Јасеновац, пишу Новости, портал Српског националног вијећа.

Осуде промоције књиге

Хрватски ПЕН центар и Хрватско друштво писаца најоштрије су осудили промоцију књиге о Вјекославу Максу Лубурићу и противе се његовој рехабилитацији на било који начин.

У саопштењу достављеном медијима, ПЕН центар и ХДН прецизирају да је реч о хрватском Ајхману, једном од највећих злочинаца усташке Независне Државе Хрватске, десној руци поглавника Анте Павелића, који је одговоран за масовне ликвидације и оснивач Јасеновца.

Указују да је Лубурић био и заповедник свих усташких логора у Хрватској, у којима су на најстрашније начине убијене десетине хиљада невиних људи и деце.

Додају да је промоцијом доживео срамотну рехабилитацију и то, како кажу, на симболичном месту, у подножју једне од најважнијих институција хрватске културе, Националне и универзитетске библиотеке, у просторијама "Хрватског слова".

Истичу да Владићева књига "о животу и делу генерала Дрињанина хрватског витеза", Лубурића слави као великог "слугу домовине и праведног усташког борца".

"Како се ради о антицивилизацијском испаду, незамисливом у демократском свету, а промоцијом те књиге срамоти се Хрватска, као писци најоштрије осуђујемо ту својеврсну банализацију злочина и затајене етичке свести и емпатије према Лубурићевим жртвама, којим се, попут наказних песама које га опевавају ("Јасеновац и Градишка Стара, то је кућа Максових месара"), контаминира целокупни простор хрватског друштва", поручили су у име хрватског ПЕН центра и ХДП-а, Томица Бајсић и Зоран Ферић.

Иначе, Лубурић је крајем Другог светског рата побегао у иностранство, потом се настанио у Шпанији под заштитом клерофашистичког диктатора Франциска Франка.

Аутор књиге Владо Владић члан је Друштва хрватских књижевника и бивши предавач на Филозофском факултету Дружбе Исусове.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 13. окт 2018, 07:06) - anonymous [нерегистровани]

Pred necim ovakvim

zastaje pamet, razum !

(субота, 13. окт 2018, 00:23) - anonymous [нерегистровани]

Zbog cega sutimo???

O ovakvim gadostima se mora upoznati citav svijet, zbog cega sutimo? Oni upravo prizeljkuju nasu tisinu. Gdje je nasa diplomatija, predsjednik, premijer, ministar inostranih poslova??? Zbog cega redovno ne obavjestavati sve drzave svijeta da se u jednoj /jadnoj/ zemlji koja je clanica EU na sva usta velica nacizam. Zar je moguce da cemo im dozvoliti da izbrisu historiju i zamijene je najgnusnijim lazima. Ucinimo nesto, a ovo je moj skromni doprinos...

SVIM DUSAMA I DUSMANIMA JADOVNOG
Kako je ovdje glasna tisina,
Kako je ovdje covjek i covjek i necovjek...
I djavo I andjeo,
I dzelat i dijete premilo...

Ovdje koljena poklicu i jeza kamen prozima,
Neko me doziva a ja mu glasa cuti ne mogu,
I ruke su moje kratke
Da njihove prste dodirnem.

A kako ce Te duse nocas san usniti,
I kome ce molitvu reci,
Kad ih je ovdje uboge
I sam Bog izdao...

Ovdje ni plakati ne mogu,
Jer se u stijenu pretvaram...
Oni ne mogu gore pa ja ka njima hodim,
Da im u mraku cela podragam,
Da osjete da ih volim...

(петак, 12. окт 2018, 16:48) - anonymous [нерегистровани]

Kako kazu

Cega se pametan stidi budala se ponosi