Европска перспектива Западног Балкана остаје у фокусу ЕУ

Завршена је дводневна конференција посланика ЕУ о заједничкој спољној и безбедносној политици, на којој су се посланици сагласили интеграција земаља кандидата југоисточне Европе у ЕУ неопходна за стабилност региона и Европе.

Министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсел, као и извршни директор за Европу и централну Азију европске дипломатске службе Томас Мајер-Хартинг рекли су да постоји нова динамика у приступном процесу, коју треба искористити.

Кнајселова је истакла да је Западни Балкана део Европе и да би требало због тога да се назива југоисточном Европом.

Она је подвукла да ЕУ без интеграције региона не може бити потпуна, указујући да историја показује да будућност југоисточне Европе мора бити у ЕУ.

Изазови приступног процеса су велики, рекла је Кнајсел.

"Одлазак младих води ка томе да су данас гробља пуна, села празна", објаснила је она.

Кнајселова је констатовала да је и даље етничка припадност испред доприноса, те да је сада важно да се успостави "меритократија".

Актуелна динамика, према њеним речима, треба бити искоришћена, јер приступни процес на југоистоку Европе треба под хитно један "продор", а кључ за то је на политици.

Она је истакла да су државе региона позване да искористе испружену руку Европе и спроведу регионално помирење, те превазиђу препреке прошлости.

Мајер-Хартинг истиче да зону стабилности и мира треба проширити на Западни Балкан.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине он је истакао да будући споразум мора свакако да води ка пуном признању Косова од стране Србије.

Наводећи проблеме свих земаља региона Мајер-Хартинг је оценио да је приступање држава до 2025. веома амбициозан циљ.

"Да би у томе успели неопходни су напори земаља региона. Борба против корупције и изградња владавине права имају у томе највиши приоритет", поручио је он.

Постоји нови фокус на стратешки значај перспективе проширења, подвукао је и председавајући одбора за спољнополитичка питања Европског парламента Дејвид Макалистер.

Терезија Теглхофер, представница "Алфред Опенхајм" центра за европска питања будућности оценила је да због растућег незадовољства и бесперктивности грађана у региону постоји потреба за убрзањем приступног процеса.

У дискусији су посланици истакли да је Западни Балкан део Европе и да се актуелни, повољни тренутак, мора искористити.

"Нема стабилности Европе без стабилности на Западном Балкану", поручили су учесници скупа.

Делегације Србије и Шпаније нису желеле да учествују на овом скупу због третмана Косова, које није у складу са међународним договорима.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 12. окт 2018, 20:09)
anonymous [нерегистровани]

Austrijski dvostruki atsini

Na jednoj strani se predstavljaju prijateljima,a u važnim pitanjima za Srbiju,priznanje države Kosova ne odustaju,i već raznim smicalicama to i demonstriraju.Politika podele Balkana na manje države se nastavlja još od Mocka.