Скопље, обезбеђена већина за промену Устава

Седница македонског парламента о изменама Устава која је најављена за 12 сати још није почела. Пленарна сала је скоро празна и нема званичних информација од парламентарних служби када ће се седница наставити, јавља телевизија "Сител". Влада је постигла договор са албанском опозиционом странком Беса и тиме је, како наводе у заједничком саопштењу, обезбеђена скупштинска већина.

Седница парламента је два дана одлагана због неизвесности да ли ће владајућа коалиција са Заевом на челу моћи да обезбеди неопходну двотрећинску већину, односно 80 посланичких гласова.

У међувремену, македонска влада постигла је договор са албанском опозиционом странком Беса и тиме је, како наводе у заједничком саопштењу, обезбеђена скупштинска већина за изгласавање уставних амандмана.

"Потврђујемо да формулација 'држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније' остаје иста, а притом је прихваћен амандман на Устав којим се потврђује 'држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније' и додатно се појашњава како ће формулација гласити за грађане албанске националности, што ће бити прецизирано законом", наводи се у саопштењу.

Истовремено, прихваћен је амандман Бесе којим се потврђује да Република води подједнако рачуна за дијаспору свих грађана Македоније у дијаспори.

Додатно, прихваћен је предлог Бесе да се у закон унесе да на личним картама буде уписана и етничка припадност грађана.

Појединачно најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског саопштила је раније да неће присуствовати седници парламента на којој ће бити усвојене уставне промене.

Уколико амандмани буду усвојени данас, а након што Преспански споразум буде ратификован у грчкој скупштини, Македонија мења име у Република Северна Македонија.

То би значило крај двадесет година дугог спора између Скопља и Атине и отворило врата Македонији за улазак најпре у чланство НАТО-а, потом и у ЕУ.

Иначе, током претходна два дана, док су трајали преговори о двотрећинској већини, испред зграде парламента протестовали су грађани, којима су се оба дана придружили и представници ВМРО-ДПМНЕ.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 11. јан 2019, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

slo

Sad se vidi koju grešku je napravilo rukovodstvo SR Makedonije kada nije podržalo celovitost SFR Jugoslavije. Pridružili su se separatistima u razbijanju države koja im je garantovala bezbednost i nacionalni identitet. Postaće nacionalna manjina u državi za koju se nezna ni čija je ni kako joj je ime.

(петак, 11. јан 2019, 15:42) - anonymous Lala [нерегистровани]

Drugim rečima :

Sada će Makedonci postati Severni Makedonci ili uslovno rečeno većinu će sačinjavati Albanci a oni će se pretvoriti za par godina u nacionalnu manjinu .

(петак, 11. јан 2019, 14:15) - anonymous [нерегистровани]

Makedonija

Ako se usvoji promena Ustava u Makedoniji to ce znaciti pocetak kraja makedonske drzave!Za par godina nazalost Makedonci ce biti manjina u svojoj drzavi a time i njihov kraj!!Na veliku zalost!