Студенти на протесту, Рама у Студентском граду у инспекцији

Албански премијер Еди Рама је, заједно са градоначелником Тиране Ерјоном Велиајем, посетио Студентски град и том приликом истакао да је студентски протест "искра" која је влади била потребна како би убрзала процесе које припрема.

"Ово је суштина онога за шта се залажем - заједничког управљања. Влада мора да буде механизам у рукама обичних људи, били они студенти, пољопривредници или предузетници. Људи би требало да користе владу како би решили своја питања и задовољили своје потребе. Међутим, за то је потребан дијалог", рекао је Рама, преноси АТА.

У демократији, према његовим речима, људи би требало да учествују у управљању, што значи, навео је, да влада нема сва решења у руци.

Студенти су, истакао је, почели протесте како би подстакли процес који је већ почео, али је изискивао пажњу и енергију.

"Први пут се ваш глас чуо и, поврх тога, влада је у потпуности стала на страну студената и предавача у жељи да побољша квалитет високог образовања", закључио је Рама.

У Студентском граду у Тирани убрзано се спроводе радови на реконструкцији како би се побољшали услови за живот студената - тренутно се реновирају тоалети, купатила и заједничке просторије, наводи албанска агенција.

Више од 2.000 соба биће реновирано од јула до августа, а целокупни радови ће трајати два до три месеца.

Албански сајт Егзит објавио је раније ове недеље да студенти који су заузели седам факултета тиме врше притисак на владу да испуни њихових осам захтева и повуче закон о високом образовању.

Они бојкотују наставу и не дозвољавају службеницима Министарства образовања и Министарства финансија да уђу у зграде факултета.

број коментара 0 Пошаљи коментар