Хрватска, новогодишње "честитке" за Србе

Антисрпски инциденти су одомаћена појава у Хрватској, оцењује Милорад Пуповац. Само од почетка године, српску заједницу узнемирила су три инцидента.

Први је "честитка" за Божић коју је упутио, сада већ бивши члан ХДЗ-а Иван Ђакић – фотографија усташе који држи одрубљену главу српског војника. Затим, Хрватски тједник с насловном страном на којој је Пуповац с крвавим ножем и главом хрватског доктора Ивана Шретера. И оптужбе градоначелника Вуковара на рачун српске мањине за великосрпску политику.

Да је званични портал града Вуковара место за видео-снимак са фудбалске утакмице, који прати тврдња да српска деца не поштују хрватску химну, и даље је став градоначелника Вуковара.

Иван Пенава на бројне реакције и најаве заштитнице дечјих права да ће испитати случај, каже да је то снимак из емисије и да се на таквим догађајима иначе не прикрива идентитет деце.

"Овде се не ради о деци снимљеној у школи, већ на утакмици. Шта су радили тамо, та деца? Где су били њихови професори и директори? Зашто им нису рекли шта је ред, а шта није ред", каже градоначелник Вуковара Иван Пенава.

После објављивања снимка, нападнут је средњошколац вуковарске школе "Никола Тесла" који наставу слуша на српском.

Читав случај могао би да заврши на суду. Против Пенаве, тужбу најављује Милорад Пуповац. Сматра да таква реторика, пре свега, децу излаже опасностима.

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац рекао је да из тог разлога ће се с једне стране обратити одређеним међународним институцијама да би заштитили резултате мирне реинтеграције.

"А с друге стране, морамо формирати правни тим који ће људима који противно хрватском уставу шире националну нетолеранцију, који нарушавају постигнућа у погледу мира, који настоје онемогућити реализацију мањинских права. То ћемо учинити не само политичким средствима, него и правним средствима", каже Пуповац.

Градоначелник Вуковара с друге стране негира да туча има везе с објављивањем снимка, додаје да нису тензије у том граду последица његове изјаве "о пузећој српској агресији" већ, каже, последица деведесетих.

"Ја управо апелујем на то што се догађа када годинама не реагујете, окрећете главу, кад не уче о 'домовинском рату', већ да је то био грађански рат, да смо сви криви и срушили Вуковар, а онда узимате контекст неустајања на химну", навео је Пенава.

Ипак, српска заједница сматра да не реагују сви у Хрватској исто.

"Хрватска јавност и озбиљан део политике гледа на то са спремношћу да то осуди и да се такве ствари не догађају у Хрватској", сматра Пуповац.

Иако је градоначелник Вуковара после инцидента позван у Загреб на разговор и чинило се да се ствар смирила, аналитичари оцењују да ће премијер Пленковић ускоро морати да бира – сарадња и подршка СДСС-а или оставка вуковарског градоначелника. С друге стране – Пуповац каже да постоји граница преко које сарадња са ХДЗ-ом више неће бити могућа.

Остали аутори: Ана Шувалија Пешић
број коментара 11 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

@Да се не заваравамo

Pitam se, kako bi svi reagovali da pocnemo i mi ovako da se ponasamo, kao oni.

(понедељак, 21. јан 2019, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

Ako oni provociraju za Hrvate u Srbiji koji imaju sve u Vojvodini

onda treba država Srbija, a ne samo jadni Pupavac da reaguju i zahtevaju zaštitu preostalih jadnih Srba u Hrvatskoj preko EU

(понедељак, 21. јан 2019, 11:36) - anonymous [нерегистровани]

re pozvati ljude

slazem se u potpunosti,lepo napravit naselja u srbiji,prodat kuce i stanove,doneet novac,decu,znanje.... u srbiju i lepo zivet.hrvati su izvrsili etnicko ciscenje sopstvenog naroda pa su ga prikazali kao agresora.mislim ludilo par ekselans.

(понедељак, 21. јан 2019, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

politika

mora biti tako,jer o cemu bi mogli da pricaju kada drzava tone.firme se zatvaraju,ljudi mladi i stari beze i sa cime mogu da zabavljaju narod nego sa nepresusnim izvorom a to su srbi.trebalo bi bar po 1000 evra mesecno davat svakom srbinu jer oni odrzavaju naciju u svakom pogledu.

(понедељак, 21. јан 2019, 07:58) - anonymous [нерегистровани]

Да се не заваравамо

Једини начин да тамо живите ако сте Србин јесте да се одрекнете било каквог изјашњавања ком народу припадате а камоли да то кажете са љубављу и поносом. Дакле не само да морате заборавити на злочине над вашим народом, често и најближима, него и своје писмо, културу, историју. 

(недеља, 20. јан 2019, 21:45) - anonymous Lala [нерегистровани]

Odomaćena pojava

Ja bi još dodao: i privilegovana .

(недеља, 20. јан 2019, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

pozvati ljude

U Srbiji ima mesta za ljude i njihove domove.Graditi naselja i pozvati Srbe iz Hr da se nasele u Srbiju.Bice nas mnogo vise a Hrvatska ce ostati prazna i nju ce naseliti Arapi.

(недеља, 20. јан 2019, 20:45) - anonymous [нерегистровани]

Smisao njihovog

Domoljublja...nije ljubav prema Hrvatskoj...nego mrznja i omalovazavanje srpskog naroda...Oluja ih je toliko ponela da kao da su zauzeli Peking....a ne proterali seosko stanovnistvo uz pomoc Natoa......Sada kada im drzava tone...prosto im fale Srbii da bi mogli pokazivati "misice"...Mislim da narod koji je ostao u Hr...u buducnosti moze ocekivati jos jedan val terora...iz ciste frustracije Hr drustva.....

(недеља, 20. јан 2019, 20:03) - Deda Pera [нерегистровани]

Noćna mora...

Mržnja prema Srbima i svemu što je Srpsko u hrvatskoj je postalo toliko normalno da to više nije normalno...
Srbi su za hrvate očigledno noćna mora....

(недеља, 20. јан 2019, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

Oni se ne mire

S činjenicom da jos ima Srba u Hrvatskoj...koji znaju i pamte.....Ako sam ja 90 primao pretece nocne pozive..protjerivanje sa posla..gledao minirane kuce uglednih Srba i otimacinu stanova srpskim gradanima.......To danas da izjavis...je za "njih"laž i velikosrpska politika......Zlocina..mrznje..ubistava...je bilo na obje strane...ali je realno 250 000 protjerano iz zone pod UN zastitom i jos toliko se iselilo iz gradova poput Zg Splita Osjeka..Zadra.Dubrovnika Sibenika Karlovca itd......Sta ..jos zele??Da preostali predu na katolicanstvo i postanu veci Hrvati od njih samih????Samo ce dobiti kontra inat...ja sad nikad nebi vise pod Njihovu himnu stao..iako ju je komponovao Srbin