Ствари преко којих не прелази Пленковић

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да "оптужба да ради у интересу Србије" спада "у ствари против којих се не прелази", као и да, у вези с инцидентима у Вуковару и поступцима и изјавама тамошњег градоначелника Ивана Пенаве, очекује од Пенаве да "обавља сопствене задатке тако да снижава тензије".

Хина преноси да је Пленковић вечерас, након отварања радионице "Дигитализација јавних услуга" у Загребу, одговарао на питања новинара међу којима су се нашла и она о инцидентима у Сабору између њега и посланика Моста Николе Грмоје, као и о Вуковару.

На питање о Сабору, где је замало дошло до физичког обрачуна њега и Грмоје, који је Пленковића и министарку спољних послова Хрватске Марију Пејчиновић-Бурић оптужио да раде у у интересу Србије, казао да се "то питање мора сагледати у ширем контексту" и да "постоје странке које желе као кључне теме да наметну теме односа измеду Хрватске и Србије, односа између Хрвата и српске мањине у Хрватској, и то на поларизиран начин".

"Када имате актере који би блокирали преговоре Србије о приступању на поглављу које се односи на питање статистике, економске и монетарне уније, онда имате посла са људима који се не разумеју у тему, а истовремено користе тему не би ли појачали спиралу мржње. Још оптужити потпредседницу Владе и министарку спољних послова за рад у интересу Србије, председника Владе за системски рад у интересу Србије, друге државе, то су ствари против којих се не прелази, то сам јасно артикулисао у Сабору," рекао је Пленковић.

На питања о инцидентима у Вуковару и поступцима и изјавама градоначелика Пенаве, Пленковић је поновио да је разговарао са њим више пута у неколико последњих месеци.

"Разговарао сам с њим. Разумео је поруке које сам му рекао и очекујем да у оквиру својих надлежности обавља сопствене задатке тако да снижава тензије", казао је Пленковић.

Он је оценио да је Пенавин "задатак да као градоначелник Вуковара буде градоначелник свих грађана Вуковара".

"То је важно да се разуме. Друго, он је добио подршку и српске мањине када је изабран за градоначелника. Исто је важно да ни једним потезом онај који је на власти не придоноси тензији. Ми као Влада и као држава морамо да идемо напред на основу темељних поставки, а то су: истина, проналажење одговорних за ратне злочине, поштовање симбола хрватске државе - заставе, химне, грба - дакле, инвестиција у образовање младих људи који исказују респект према држави чији су држављани", навео је Пленковић.

Иван Пенава, градоначелник Вуковара, коме су Срби често на мети, непосредно након што је говорио о "пузајућој великосрпској политици" и оптужио српску децу да не поштују хрватску химну, јер не устају док се она интонира, изјавио је да Самостална демократска српске странка "креира хаос", па се, како је казао, потом чуде ако нешто не штима.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

Strasno

srbi su im kao dzak za udaranje,navale na srbe i to im dodje kao vid terapije.da nema srba trebalo bi ih izmislit.

(понедељак, 21. јан 2019, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci?

sve im reci ali da su srbi to nikako.od rodjenja pa do groba uvek ih plase sa srbima,pocet ce snimat crtane filmove o srbima koji jure malu decu.ali ta masinerija neumorno radi svaki dan.uvek se nesto nadje,neki dan su napali na maloletnike jer nisu ustali na nekom igralistu gde su pustali himnu.,himna se svira i u zabavistu ko nije video nece verovati.