Нимиц: Опасност од пропасти Преспанског споразума

Специјални изасланик Уједињених нација Метју Нимиц, који је двадесетак година посредовао у преговорима Скопља и Атине, упозорио је да би пропаст Преспанског споразума имала опасне последице по обе стране, те да би за постизање новог договора биле потребне године.

"Уколико Преспански споразум не ступи на снагу, последице неуспеха ће бити дубоке и обе стране би се могле предомислити у вези са многим стварима око којих су се договориле. Могу да предвидим више сценарија, од којих су неки веома опасни", рекао је Нимиц.

Изасланик УН је, такође, рекао и да би за нови споразум Азине и Скопља око имена Македоније биле потребне године, пошто би се на преговарачком столу поново нашли сви они проблеми око којих су се две стране већ договориле, као и да би се нови преговори водили у потпуно другачијим политичким околностима.

Нимиц је подсетио да је Преспански споразум резултат напора који су трајали четврт века, односно од потписивања Привременог споразума две стране у јесен 1995. године.

Скопље и Атина су се договорили да Македонија убудуће носи назив "Република Северна Македонија", што су ратификовали посланици македонског Собрања. Грчки парламент ће расправу о том документу почети у четвртак.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 23. јан 2019, 19:35) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Sporazum od treceg lica

Prespanski sporazum je samo za korist uclanjenje Skopje u NATOp..Konflikt ostaje bez resenja ….Pero

(среда, 23. јан 2019, 16:34) - DAN [нерегистровани]

Pa mora

Pa mora neko rešenje ! To što ga kritikuju obe strane znači da je dobar ! Očigledno nema rešenja da su svi potpuno zadovoljni. Taj što kritikuje neka ponudi bolje !!

(среда, 23. јан 2019, 13:49) - Dragan S [нерегистровани]

Kada je neki sporazum

Kada je neki sporazum rezultat pritiska sa strane i uslovljavanja , on time postaje i nesiguran ili kratkotrajan. Ovim sporazumom nisu zadovoljni ni Grci ni Makedonci . I verujem da ce on kratko trajati , mozda do sledecih izbora u nekoj od potpisnica sporazuma.

(среда, 23. јан 2019, 13:28) - anonymous [нерегистровани]

Ovaj otvoreno preti

Je li to demokratija da se mimo volje naroda nemeću rešenja koja su po volji USA!? A šta on misli da je USA večna!? Ode USA do 2020 u propast.