Гoдишњица напада на Маркале

Чланови породица жртава, преживели, бројне делегације и грађани Сарајева одали су почаст Сарајлијама који су на данашњи дан, 5. фебруара 1994. године, погинули на сарајевској пијаци Маркале.

Тог кобног фебруара, нешто после 12.30 сати са положаја Војске Републике Српске испаљена је граната, од чије експлозије је погинуло 68 особа, а теже или лакше рањено 144 људи.

Приликом данашњег полагања венца, прочитана су имена свих погинулих. Окупљању на Маркалама претходила је заједничка комеморативна седница Скупштине Кантона Сарајево, Градског већа Сарајева и општинских већа на подручју КС поводом обележавања Дана сећања на све погинуле грађане Сарајева у периоду од 1992. до 1995. године, пренео је Кликс.

Окупљени грађани на Маркалама поручили су да се овакав злочин не сме никада заборавити и да се култура сећања мора неговати због генерација које долазе.

Премијер КС Един Форто присетио се 5. фебруара, дана када је кренуо с пријатељем на Маркале, али, на срећу, пут их је одвео на другу страну.

"Чиме смо ми заслужили да данас полажемо цвеће, а били смо на 200 метара од места догађаја. Ничим то нисмо заслужили. Зато имамо обавезу да ствари називамо правим именом, а то је фашизам који и данас постоји и није искорењен. То је обавеза нас који смо имали срећу да останемо живи", поручио је Форто.

Председница Уније цивилних жртава рата рекла је да је пијаца Маркале симбол сећања на све убијене и рањене жртве опсаде Сарајева.

"Разарање града Сарајева и убијање невиних цивила је период који је трајно обележио наше животе. Догађаји из периода од 1992. до 1995. године морају нам бити опомена да памтимо и не заборавимо. Прошло је 25 година откако преживеле жртве истичу да злочин не сме бити исплатив и да правда мора бити задовољена.Опроста нема и колико год буде требало борићемо се да правда буде задовољена и цивилне жртве рата добију своју сатисфакцију. Данас смо на истом месту како би свима показали да је Сарајево олимпијски град свих религија, народа и култура", рекла је Каровић.

Судско веће Хашког трибунала је на суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу 2016. године, са изузетком гласа једног од судија, без сумње утврдило да је граната испаљена са једног од положаја под контролом Војске Републике Српске.

Подећамо, најпрометнија сарајевска пијаца Маркале током рата била је место за снабдевање разним потрепштинама становника опкољеног града. Ту су грађани могли купити храну и друге производе који су им били потребни да преживе тешке ратне дане.

Сарајево је било под опсадом 1.300 дана, што је најдуже у историји савременог ратовања. Током опсаде убијено је 14.011 људи, од чега више од 1.600 деце.

Други напад на пијацу Маркале, подсећа РСЕ, догодио се 28. августа 1995. године и у том нападу погинуло је 37, а рањено 90 људи.

Данашњи дан, 5. фебруар, обележава се као Дан сећања на све погинуле грађане Сарајева у периоду од 1992. до 1995. година.

број коментара 0 Пошаљи коментар