Ускоро препорука хрватским школама да посете Јасеновац

Према најави из хрватског Министарства науке и образовања, школе у Хрватској ће добити нову препоруку – да посете и Спомен-подручје Јасеновац, место највећег усташког логора у Другом светском рату, пише "Јутарњи лист".

У надлежном министарству за Јутарњи лист кажу да ће "Министарство, у складу с новим курикулумом грађанског васпитања, препоручити школама посету Спомен-подручју Јасеновац тако да школе, ако се одлуче за ту активност, могу исту на време уврстити у своје школске курикулуме".

Према статистикама, Спомен-подручје Јасеновац досад није било често место школских посета.

Иако је Образовни центар у Јасеновцу замишљен као место где се млади суочавају са последицама порицања људског достојанства, мржње и ксенофобије, а њихове музејске радионице нуде нови приступ у образовању о Холокаусту, геноциду и страдању антифашиста у Другом светском рату, чиме представљају основу за учење о људским правима, мали је број ученика организивано посећивао Јасеновац.

Према подацима Спомен-подручја, у 2018. посетило их је 15 школских група – осам из средњих и седам из основних школа Хрватске.

Паралелно бележе 19 школских група из страних држава, од тога највише из Италије (11) и Словеније (4).

Годину раније, Јасеновац је посетило тек девет школских група из Хрватске, на шта је упозорио директор Спомен-подручја Јасеновац Иво Пејаковић.

Пејаковић каже да није упознат шта пише у новоме курикулуму, али ако школама буду упућене препоруке за посету бившем логору, то свакако види као корак у добром смеру.

Како објашњава, СП Јасеновац са школским групама ради по образовном програму који се састоји од три дела: посета простору некадашњег логора Јасеновац уз стручно вођство кустоса, обилазак Меморијалног музеја, те радионице с ученицима у простору Образовног центра. Програм траје око три сата.

"Циљеви су да се ученици упознају с основним чињеницама о логору Јасеновац, осуда усташког покрета те злочина почињених на основу расних закона и идеологије усташког покрета кроз приче о људским судбинама, изазивање саосећања према жртвама и заточеницима логора и порука за садашњост и будућност да би ученици имали јасан став о осуди идеологија које одређене појединце и групе у друштву етикетирају као 'другачије'", каже Пејаковић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 06. феб 2019, 16:59) - Ugi, R'dam [нерегистровани]

@ Voroncov

Odlichno pitanje.
... na koje vec znamo odgovor, s' obzirom na zhalosno stanje u Hrvatskoj, na tu temu.

(среда, 06. феб 2019, 12:48) - Воронцов [нерегистровани]

Питање је шта би им тамо представили

Јер по новим теоријама у Хрватској у Јасеновац су слати само противници власти НДХ, а не помињу страдање потпуно невиног народа који је тамо послат само због своје националне или верске припадности , наравно слати су и антифашисти у то губилиште . И шта ће онда посетиоци сазнати ако чују те нове теорије у Хрватској. У том случају боље је да ништа и не сазнају него да сазнају погрешну информацију.