Писмо хрватских бискупа патријарху Иринеју

Хрватски бискупи упутили су крајем прошле године писмо патријарху Српске православне цркве Иринеју у коме се осврћу на низ његових тврдњи о Римокатоличкој цркви, Алојзију Степинцу и другим темама, преноси Вечерњи лист. Писмо у пет тачака упућено 18. новембра прошле године, а које је потписало 19 верских званичника, објављено је сада да би се избегла "нагађања, погрешна тумачења или неистине", наводи загребачки дневник.

На почетку писма хрватски бискупи наводе да су после завршетка рада Мешовите комисије Хрватске бискупске конференције и СПЦ, чији је задатак био да заједнички размотре лик Алојзија Степинца пре, током и након Другог светског рата, учестале изјаве и прекори у јавним наступима и медијима највиших представника СПЦ, упућени Католичкој цркви и бискупима у Републици Хрватској.

"Ваша светост је неколико пута јавно поновио како бискупи у Хрватској ћуте", наводе бискупи и набрајају када је и где све патријарх Иринеј спомињао "ћутање Римокатоличке цркве".

Бискупи потом подсећају и на говор на 62. Међународном сајму књига 2017. године, када је патријарх, говорећи о страдању српског народа током 20. века, изјавио да је најтрагичније "то што су она дошла једним делом од муслимана, а много више од браће римокатолика", као и да СПЦ годинама "очекује да чује реч кајање и извињење".

Подсећају и на говор Иринеја у августу прошле године, поводом операције "Олуја" и на посету Црној Гори, када је на питање новинара с којом би историјском епохом упоредио положај Срба данас у Црној Гори, у интервјуу за подгорички дневник Дан рекао да би га упоредио са положајем Срба у Хрватској у доба НДХ, те да у Хрватској ни данас није бољи положај Срба.

"Питамо се, какав би могао да буде циљ и смисао наведених тврдњи по којима код Католичке цркве у Хрватској и њених пастира не постоји готово никакво добро, него само зло. У не тако давним временима слушали смо сличне оцене и о Ватикану и о папи. Међутим, данас чујемо похвале папи Фрањи и Римокатоличкој цркви, а покуде бискупима и Цркви у Хрватској", наводе бискупи.

Бискупи су патријарху Иринеју написали и да је необично да поглавар једне православне цркве јавно супротставља бискупе Католичке цркве у Хрватској папи Фрањи, упућује им прекор и приписује злочине целој тој Цркви и целом хрватском народу.

"За злочине, како у хрватском, тако и у српском, и у другим народима, криви су појединци с именом и презименом, па је на њима одговроност за оно што су починили", наводи се у писму.

О Сабору СПЦ и разврставању хрватских бискупа

Бискупи наводе и да не разумеју намере саопштења са последњег заседања Светог архијерејског сабора СПЦ кад су јавно разврстани хрватски бискупи и када се тумачило ко је од њих добронамеран и ко од њих делује према Другом ватиканском сабору, а ко не, и где је већина означена као људи "неприкривене проусташке оријентације".

"Наведеним јавним негативним начином комуницирања није могуће решити било какав проблем или питање. Такав приступ у хрватском друштву изазива отпоре према наступима Ваше Светости, буди неповерење према Вашој личности и према СПЦ, те према самим српским грађанима у Хрватској, продубљује рањивост из ратног времена која још није исцелила, подстиче мржњу", наводе бискупи.

Бискупи наводе да посебну тежину има изјава патријарха Иринеја да је недавни рат могла да спречи Католичка црква, јер, како каже, заузимање за мирно решавање проблема није имало никакав одјек.

"Када упућујете писане поруке верницима СПЦ у Хрватској, Ви готово никада не наводите државу у којој они живе него покрајине Далмацију, Славонију, Лику. Независност Републике Хрватске признале су готово све светске државе, те јој Ваше игнорисање не може наудити, али оно наноси штету Вашем угледу у Хрватској и уједно грађане српске националности ставља у нова искушења", наводи се у писму.

Бискупи кажу и да су више пута предлагали редовне сусрете Комисије Хрватске бискупске конференције за однос са Српском православном црквом и Комисије Српске православне цркве за однос с Католичком црквом у Хрватској о питањима која се односе на две цркве и на њихово деловање, али да нису добили одговора.

"Рад у Комисији о Алојзију Степинцу показао је колико је важно разговарати на достојанствен начин као браћа и о најтежим историјским споровима око којих се не успевамо сложити, избегавајући полемику путем јавних медија која не приличи хришћанима и показује да заступајући еванђеље нисмо другачији од синова овога света", поручили су хрватски бискупи у писму српском патријарху.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(петак, 08. феб 2019, 02:51) - anonymous [нерегистровани]

Gospodo, biskupi:

Da se vratimo skorasnjoj proslosti i da vas upitam -- sta ste vi licno uradili prvo za pomirenje komsija a tek onda o istorijskim, verskim i crkvenim pogledima.

Evo mog slucaja: Vase suludo versko "stado" protera moje stare roditelje (65-godina svako), zapali im kucu i crkvu. Ako je bilo postenih i vrednih to su bili moji roditelji. Selo mog detinjstva ostalo je pusto. Tu nema ni ptica jer nema ni semenki, a nema semenki jer nema onih koji su obradjivali tu zemlju. Roditelji su ostavili svoje stare i izmucene kosti u Srbiji, zemlji koja im je pruzila parce hleba i krov nad glavom onda kad im je to bilo najpotrebnije. Ja sam u SAD od 1970-te. Cekam na vas i Hrvatsku drzavu da mi pruzite ruku sa izvinjenjem. Moj predmet je poslat 1995-te svim svetskim institucijama ukljucujucu i vaseg ambasadora u Americi. Da je bilo volje i hriscanske ljubavi, o kojoj vi ovde buncate, i puz bi ga do sada doneo.

(четвртак, 07. феб 2019, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

A Dražina pisma Stepincu i Paveliću??

Šta sa tim?

(четвртак, 07. феб 2019, 12:18) - Воронцов [нерегистровани]

Улога католичке цркве у доба НДХ била је све супротно од оног што би црква требала чинити

То јест уместо да проповеда мир и благонаклоност према људима тадашња католичка црква у НДХ доминантно је проповедала мржњу, наиље истребљења народа : Срба, Јевреја, православних Рома. Има ли то икакве везе са хришћанским учењем , са Јеванђељем. Наравно да нема и све је било супротно томе сем ретких изузетака који су се супротстављали злу у оквиру својих могућности.

(четвртак, 07. феб 2019, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Jedno pitanje

A sta cemo ako Vatikan ipak ne proglasi Stepinca svecem??? A sta cemo ako ipak u obrazlozenju bude da je Stepinac znao(a znao je) i dao podrsku za zlocine protiv Srba i pokrstavanja?Kako ce onda reagovati i katolicka crkva u Hrvatskoj a i celo drustvo u toj drzavi.Hoce li menjati imena ulicama koje su nastancali u zadnjih nekoliko godina sa Stepincevim imenom na brzinu i rusiti biste istog samo da bi i time izvrsili pritisak na Vatikan?Ne bi me iznenadilo da se da se tada Papa proglasi neprijateljem hrvatskog naroda i da je bivsiUDBAs.

(четвртак, 07. феб 2019, 10:56) - глас разума [нерегистровани]

Запушити уста тим богохулницима

Пошаљите им копију ових недавно пронађених докумената у архиви Војводине немачког Гестапо-а из другог светског рата, па нека виде ко је и какав био тај њихов Степинац... кога они то предлажу за свеца и да је то заправо богохулништво пар екселанс! И такви носе свештеничке одоре, па то је срамота за целу ту цркву!

(четвртак, 07. феб 2019, 10:44) - Vlajko [нерегистровани]

Tako je

Braćo biskupi, tako je za zločine su krivi pojedinci a ne celi narodi, ali dok su za zločine srpskog naroda odgovarli srpski pojedinci i komandanti, niko, ali baš niko od hrvatskih zločinaca nije odgovarao. Malčice ima nesrazmere a da je bilo ozbiljnih zločina prema Srbima bilo je, uostalom od popisa 91. godina fali vam više od 300 hiljada Srba u Hrvatskoj. Bilo im je lepo pa su otišli?

(четвртак, 07. феб 2019, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

Oni su ponosni, na....

.....Stepinca!


(четвртак, 07. феб 2019, 08:41) - anonymous [нерегистровани]

greska u koracima

prvi korak naravno moralo je biti Zahtev da se svi Hrvati - drzava i njihova rimska crkvena struktura - odrede po pitanju zlocina u ratnom vremenu 1941-45. Kada i ako smisle da javno anatemisu klanje million i po Srba tek onda krenuti u bilo kakve raygovore po pitanju crkvenih pregovora, dogme, njihovog eventualnog odbacivanja milenijumskih jeresi ili ako to ne zele normalan suzivot sa Srbima. takodje i zahtevati da se srbio vrate na ognjista sa kojih su instant proterani. svako pricanje pre toga kontraproduktivno je usled psihologije zlocinca, da ako neko sa njim vec razgovara podrazumeva se da je prihvatio status kvo, otimacinu, koljacinu ili vec poremecenu etnisko teritorijalnu strukturu u Slavoniji, Dalmaciji, Lici i drugde... dakle SPC kada ide putem ekumenizma mnogo gresi protiv Istine i Boga a kao ishod vidimo ovakva pisma tipa: "evo do juče smo pricali a sada necete". To Sveti Oci nisu radili.

(четвртак, 07. феб 2019, 07:33) - anonymous [нерегистровани]

"Црква у Хрвата" се никада није дистанцирала од усташког покрета...

...нити нема намеру, напротив... Дијалог је неопходан, али лицемерје ја реч која најтачније дефинише писмо хрватских бискупа!

(четвртак, 07. феб 2019, 03:20) - anonymous [нерегистровани]

Niceg se ne stide!

"Када упућујете писане поруке верницима СПЦ у Хрватској, Ви готово никада не наводите државу у којој они живе него покрајине Далмацију, Славонију, Лику.'

Hrvatski politicari i verski poglavari kada cestitaju katolicki Bozic katolicima u susednim drzavama (konkretno u Srbiji) prvo pomenu Vojvodinu pa tek onda Srbiju, a Kosmet nigde ne pominju jer po njima to nije deo Srbije. Ostale navode iz pisma ne treba komentarisati jer, vrlo dobro se zna, i to ne samo kod nas vec i u svetu, uloga 'crvke u hrvata' u drugom svetskom ratu, pa i u ratovima 90-ih...Dovoljno je reci da se u katolickim crkvama sirom Hrvatske odrzavaju mise za poglavnika i ustaske zlocince iz drugog svetskog rata. Nedavno je u Zagrebu u bazilici Srca Isusova odrzana 'sveta misa zadusnica' za 35 hrvatskih 'mucenika', visokih casnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH.