Дармановић: Црна Гора ће подржати сваки договор Београда и Приштине

Црна Гора је имала своје резерве према принципу решавања питања Косова заснованог на размени територија, рекао је шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић и додао да ако се, како је рекао, "две земље сложе", Подгорица ће то поздравити.

Срђан Дармановић је то рекао у интервјуу за Глас Америке одговарајући на питање како види расплет те ситуације и да ли га види у доголедно време.

"Из бивше Југославије су нам остала два велика наслеђа која треба да решимо. Једно су односи Србије и Косова, а друго је стабилизација Босне и Херцеговине као земље која би кренула истим путем као и остали – европским и ако хоће атлантским интеграцијама", рекао је Дармановић.

Оцењујући да су и једно и друго веома захтева питања, Дармановић каже да Црна Гора подржава све што доприноси миру у региону.

"Подржавали смо сваки дијалог Србије и Косова. И овај садашњи који је у извесном застоју. Ми смо имали своје резерве према принципу решавања проблема који је био заснован на размени територија, мада уколико се две земље сложе, ми само можемо то да поздравимо", истакао је Дармановић.

Али, додао је шеф црногорске дипломатије, знајући Западни Балкан, имали смо извесне задршке око тога. Што се тиче Босне и Херцеговине, Црна Гора подржава све фазе стабилизације и европског пута те државе.

"Сада мислим да ту треба бити стрпљив и упоран. На крају, без обзира на застоје, и у Београду и у Приштини постоје политичари који су показали да могу да разговарају. Другог пута и нема. Нама одговара сваки мирни расплет и стабилизација, ми смо ту да подржимо колико можемо, у складу са сопственим интересима наравно", навео је Дармановић.

"Москва се бори за утицај у свакој од земаља Западног Балкана"

Говорећи о утицају Русије на Балкану, Дармановић је указао да се званична Москва бори за утицај у свакој од земаља Западног Балкана, а да је Европска унија једна од стварних мета њене спољне политике.

Дармановић, који је у среду учествовао на састанку Глобалне коалиције за победу над ИД, који је одржан у Стејт департменту у Вашингтону, сматра да је руски утицај већ веома активан у региону Блакана, како је рекао, нажалост, оној страни политике која не фаворизује атлантске и европске интеграције.

"То је било јасно у нашем случају пре две године. Русија се не декларише отворено против европских интеграција у региону, али ја мислим да је Европска унија једна од стварних мета руске спољне политике, јер је то једна геополитичка борба у којој не значи да земље не сарађују, економски поготово", рекао је Дармановић.

Истакао је да мисли да се из многих опажања може нешто тако закључити.

"Русија се не противи активно европским интеграцијама наших земаља, али видите бори се за утицај у свакој од њих на разне начине, економски, хибридним ратом", рекао је Дармановић.

Прецизирао је да је управо то оно због чега често говори да Европска унија мора да буде активна ако хоће да Западни Балкан постане део Европе.

"Наравно, одговорност је првенствено на нама. Ми смо ти који треба да ускладимо своја друштва са правним системом Европске уније. Али, проширење није само техничка операција, већ и геополитичка битка, такмичење. Да би смо постали део западног света и вредности, то је двосмерни процес. Не можемо сами, мора и Европска унија да буде активна. Она то ради, да ли довољно енергично увек, то је питање", закључио је шеф црногорске дипломатије.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 08. феб 2019, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Crnogorac

Samo bez uvrijeda

(четвртак, 07. феб 2019, 23:23) - anonymous [нерегистровани]

A neka

Neka si nam rekao junačino ! Sad znamo šta još jedna sila misli.

(четвртак, 07. феб 2019, 21:57) - Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

Samo nam vaša podrška treba

Nesmem dalje da pišem

(четвртак, 07. феб 2019, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

Supersila

Crna Gora sa citavih pola miliona ljudi je veoma vazan regionalni i svetski faktor. Dobro da nam je ovaj covek rekao sta Crna Gora podrzava. Hvala mu na tome jer ja ne bih mogao da zaspim veceras da nisam cuo sta je stav mocne Crne Gore.

(четвртак, 07. феб 2019, 21:32) - anonymousD.M [нерегистровани]

Ne znam sta

Koga interesuje sta Crna Gora misli i njeni politicari nikakav dogovor izmedju Prisine-Beograd nema nesto sto vi mozete da uticete na ishod

(четвртак, 07. феб 2019, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

I jos nesto...

Ne gurajte se u prvi red na sledecem NATO zasedanju, da vas Tramp opet ne bi omalovazavajuce gurao u drugi i treci red.

(четвртак, 07. феб 2019, 21:28) - anonymous [нерегистровани]

E sad mi je lakse

Mirno cu da spavam kada budem znao da ce vasa oba vojnika koje ste poslali u NATO trupe na KiM da cuvaju nas (ali i vas) narod tamo.