Подгорица ће подржати сваки договор Београда и Приштине

Црна Гора је имала своје резерве према принципу решавања питања Косова заснованог на размени територија, рекао је шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић, али је додао да ће, ако се, како је рекао, "две земље сложе", Подгорица то поздравити.

Дармановић је то рекао у интервјуу за Глас Америке одговарајући на питање како види расплет те ситуације и да ли га види у догледно време.

"Из бивше Југославије су нам остала два велика наслеђа која треба да решимо. Једно су односи Србије и Косова, а друго је стабилизација Босне и Херцеговине као земље која би кренула истим путем као и остали – европским и, ако хоће, атлантским интеграцијама", рекао је Дармановић.

Оцењујући да су и једно и друго веома захтевна питања, Дармановић каже да Црна Гора подржава све што доприноси миру у региону.

"Подржавали смо сваки дијалог Србије и Косова. И овај садашњи, који је у извесном застоју. Ми смо имали своје резерве према принципу решавања проблема који је био заснован на размени територија, мада уколико се две земље сложе, ми само можемо то да поздравимо", казао је Дармановић.

Али, додао је, знајући Западни Балкан, имали смо извесне задршке око тога. Што се тиче Босне и Херцеговине, Црна Гора подржава све фазе стабилизације и европског пута те државе.

"Сада мислим да ту треба бити стрпљив и упоран. На крају, без обзира на застоје, и у Београду и у Приштини постоје политичари који су показали да могу да разговарају. Другог пута и нема. Нама одговара сваки мирни расплет и стабилизација, ми смо ту да подржимо колико можемо, у складу са сопственим интересима, наравно", навео је.

Говорећи о утицају Русије на Балкану, Дармановић је казао да се званична Москва бори за утицај у свакој од земаља Западног Балкана, а да је Европска унија једна од стварних мета њене спољне политике.

Дармановић, који је у среду учествовао на састанку Глобалне коалиције за победу над Исламском државом, који је одржан у Стејт департменту у Вашингтону, сматра да је руски утицај већ веома активан у региону Балкана, како је рекао, нажалост, на оној страни политике која не фаворизује атлантске и европске интеграције.

"То је било јасно у нашем случају пре две године. Русија се не декларише отворено против европских интеграција у региону, али ја мислим да је Европска унија једна од стварних мета руске спољне политике, јер је то једна геополитичка борба у којој не значи да земље не сарађују, економски поготово", рекао је Дармановић.

Он је рекао да мисли да се из многих опажања може нешто тако закључити. "Русија се не противи активно европским интеграцијама наших земаља, али видите, бори се за утицај у свакој од њих на разне начине, економски, хибридним ратом", казао је Дармановић.

Прецизирао је да је управо то оно због чега често говори да Европска унија мора да буде активна ако хоће да Западни Балкан постане део Европе.

"Наравно, одговорност је првенствено на нама. Ми смо ти који треба да ускладимо своја друштва са правним системом Европске уније. Али, проширење није само техничка операција, већ и геополитичка битка, такмичење. Да бисмо постали део западног света и вредности, то је двосмерни процес. Не можемо сами, мора и Европска унија да буде активна. Она то ради, да ли довољно енергично увек, то је питање", казао је шеф црногорске дипломатије.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 08. феб 2019, 10:39) - anonymous [нерегистровани]

A podržaće i

Ultimativni sporazum, odnosno sporazum koji će probati zapad da nametne Srbiji...

(петак, 08. феб 2019, 10:20) - глас разума [нерегистровани]

Црна Гора се ту ништа не пита

Црна Гора је чланица НАТОа и апсолутно се ту ништа не пита...они имају само да климну главом кад НАТО буде одредио свој став о томе и то је све.Прошла су времена када се Црна Гора питала за неке ствари, па они се сад често не питају ни за оно што се ради унутар њихових граница.А то могу захвалити свом сувереном владару и господару Монтенегра, који их је својом накарадном политиком довео дотле.Још они изгледа не схватају у које су се то коло ухватили...

(петак, 08. феб 2019, 09:31) - Ivan [нерегистровани]

Razmena

Nema razmene srpske zemlje, Kosovo je Srbija.