Предао се високи функционер хрватске полиције осуђен због пљачке

Бивши начелник хрватске Службе организованог криминала који је последњих дана у бекству, Жeљко Долачки, предао се властима. Долачки је у уторак неправоснажно осуђен због крађе заплењеног злата и велике количине новца који су се налазили у сефу његовог кабинета.

Долачки се после дводневног бекства таксијем довезао у загребачки затвор Реметинец, преноси портал Индекс.

Бивши високи функционер полиције у уторак је у Жупанијском суду у Загребу неправоснажно осуђен на шест година затвора. Од њега се тражи и повраћај 3,3 милиона куна (више од 440.000 евра) због крађе заплењеног злата, око 640.000 куна (81.000 евра) и готово 290.000 евра који никада нису пронађени.

Како Долачки у уторак није нађен на познатим адресама, за њим је расписана потерница.

Његов адвокат Вељко Миљевић најавио је да ће се Долачки предати.

Образлажући пресуду, судија Маја Штампар Стипић је рекла да је током суђења недвосмислено утврђено да је Долачки починио све за шта га је оптужница теретила и да је све поткрепљено исказима сведока и вештака.

Навела је да је несумњиво устврђено да је провала у собе и металну касу инсценирана, и то на основу свих вештачења и изузетих трагова.

Како је додала, утврђено је да се догађај никако није могао одиграти на начин како је починитељ то желело да прикаже.

"Такође је установљено да није било отисака који би постојали да је починитељ покушао да уђе у просторију с спољне стране, да прозор није отваран помоћу алата, да су врата касе тестерисана док су била откључана и отворена, а кључеве је имао само Жељко Долачки", појаснила је Маја Штампар Стипић.

У ноћи 3. на 4. април 2016. године догодила се велика пљачка у седишту хрватског МУП-а у Загребу.

Из просторија службе организованог криминала, тачније из канцеларије Жељка Долачког, украдене су веће количине злата и новца – чак 280.000 евра и два килограма злата. Због те крађе оставке су поднели највиши функционери полиције, док је Долачки смењен.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 08. феб 2019, 12:18) - Brad [нерегистровани]

Стил

"...из службе организованог криминала..." Хтели сте рећи другачије, зар не?