Пуповац тражи хитну реакцију надлежних за жигосање ученика у Задру

Председник Одбора за људска права и права националних мањина хрватског Сабора и председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац осудио је инцидент у задарској Економско-биротехничкој и трговачкој школи, у којем је двоје ученика жигосано словом "У", а једној ученици притом је речено да "сада може да каже да је усташица".

Пуповац je затражио хитну реакцију затражио од хрватског Министарства науке и образовања, Министарства унутрашњих послова и Министарства правосуђа, преноси Хина.

"Тим забрињавајућим и узнемиравајућим чином прекршени су Устав у погледу националне равноправности и неометаног остваривања националне припадности, Закон онедискриминацији и 325. чланак Кривичног закона, којим је забрањено подстицање на било који облик мржње и насиља", рекао је Пуповац.

Оценио је да је јасно да ни у школским установама не постоји свест о томе о којој врсти проблема се ради и које је радње неопходно предузети да се такве ствари не би догађале, како би ученици имали пуну свест о томе шта је допуштено и законито, а шта није.

За Пуповца је посебно забрињавајуће то што у школским институцијама постоје људи којима очигледно то не смета, а с друге стране постоји одређени број људи који је у страху од тога.

"Зато треба имати додатне елементе образовања, којима би се наставници, ученици и укупна јавност научили да истицање усташког знамења и поздрава није и не може бити допуштено, а најмање уз озлеђивање људског тела и потенцијално трајно обележавање људског тела знамењем тог злочиначког режима", поручио је Пуповац.

Хрватска министарка науке и образовања Блаженка Дивјак рекла је јуче да сматра у потпуности непримереним изјаве директора задарске Економско-биротехничке школе о случају вршњачког насиља и да оштро осуђује све изјаве којима се грубо дискриминишу ученици у односу на програм који похађају.

Коментаришући случај у којем је ученик задарске Економско-биротехничке и трговачке школе ужареним врхом упаљача у облику слова "У" опекао школску колегиницу и колегу, директор школе Јозо Драгић за регионалну телевизију Н1 рекао је да није реч о "посебно тешком делу" те да је у питању била "само дечја игра".

Осуда изјаве директора, инспекција у школи

"Изјаве директора у Задру о случају вршњачког насиља у школи сматрам у потпуности непримеренима. Посебно јер је одговоран за законитост рада и стручни рад школске установе", истакла је министарка Дивјак.

Осим тога рекао је да се "такви мали инциденти догађају" задњих година откако су се у школу почели уписивати ученици по индивидуализованом и посебном програму, односно, како је рекао, "ученици с потешкоћама у развоју".

"Оштро осуђујем све изјаве којима се грубо дискриминишу ученици у односу на програм који похађају. У нашем систему сви ученици су једнако вредни и равноправни, а директори су дужни да такав систем чувају и јачају", поручила је хрватска министарка.

Ресорно министарство у четвртак је у задарску школу послало просветну инспекцију, а у случај се укључила и задарска полиција.

Начелник задарске криминалистиче полиције Боро Мршић потврдио је на конференцији за новинаре како се "стручна служба школе укључила правовремено" и да ће по окончању истраживања о свему обавестити Центар за социјални рад и надлежно државно тужилаштво.

Додао је да је полиција обавештење о догађају примила од медија.

број коментара 0 Пошаљи коментар