Македонија тражи корекцију од НАТО-а због имена језика

Премијер Зоран Заев изјавио је да је од НАТО-а затражена корекција приликом коришћења термина "македонски језик" на интернет-страници Алијансе, где је уместо назива језика постављена застава ове државе, преносе македонски медији.

Македонски премијер Зоран Заев је истакао да међународне институције признају македонски језик и идентитет, и верује да ће на основу дописа и НАТО исправити своју грешку.

"Некада се дешавају грешке, вероватно у делу формулације, јер је ово за све нас нешто ново, па и за међународну заједницу", указао је Заев.

Коришћење новог имена земље, како је додао, одвојено је од идентитетског питања. "Постоје формулисани, готови протоколи где се то објашњава и међународним организацијама", навео је Заев.

Подсетио је да Македонија, одмах након ратификације Протокола о приступању земље у НАТО у грчком парламенту, треба да пошаље писмо чланицама УН у коме ће бити објашњени сви аспекти употребе новог имена.

Део македонске јавности је негативно реаговао током церемоније потписивања приступног Протокола за НАТО, када Алијанса по први пут није користила термин "македонски језик" на својој веб-страници, и поред тога што је раније увек коришћен.

Високи извор НАТО-а је рекао да ће моћи да користе термин "македонски језик" након што се заврше све процедуре повезане са Споразумом из Преспе, јавља МИА.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 09. феб 2019, 00:14) - anonymous [нерегистровани]

SjeMak

Dukat dala da bi se udala (za NATO),
Deset b' dala da b' se razudala od NATA)!

(петак, 08. феб 2019, 18:00) - anonymous [нерегистровани]

Re: Vasa greska

Ali Amerika nema Američki jezik, Australija nema Austrlijski jezik, Britanija nema Britanski jezik...
Upravo zato su Albanci u Makedoniji tražili podizanje nivoa službenosti Albanskog jezika, jer za Albanski nema problema...to je to...a Makedonci će tek sada da "sertificiraju" svoj jezik.
Takođe je Zajev na početku objašnjavao svojoj braći - nema brige Albanski će biti služben samo u opštinama gde su oni minimum 20%....da bi pre neki dan rekao da su Albanci na nivou države takođe preko 20% pa prema tome Albanski će biti ravnopravno služben i na nivou države...
Opa bato! Biće posla u školama stranih jezika...Ne mislim na Albanski, to više nije strani jezik...
Mislim da je Zajev upao u lavirint iz koga nema izlaza....

(петак, 08. феб 2019, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Нема чудиш!

"Високи извор НАТО-а је рекао да ће моћи да користе термин "македонски језик" након што се заврше све процедуре повезане са Споразумом из Преспе, јавља МИА."
Мени се све чини... да је у време израде садржаја Преспанског договора било јавно речено (тако ми се чини...) да ће назив језика којим се служе Македонци у Сверној Македонији накнадно бити формулиран од стране Бугарско - Македонске комисије.
Такође се нешто причало... да ће Устав Северне Македоније морати да садржи одредбу којом се назив Македонски (за шта год био употребљен) дистанцира од сваке сличности и везе са античком Македонијом, те да се стриктно односи на Словенску генезу свега тога.
Е сад, шта је шта у свему томе - видећемо...

(петак, 08. феб 2019, 17:27) - milan lala [нерегистровани]

Vasa greska

Nema greske kod NATO , ako ste mislili nadmudriti Grke onda ste se prevarili . Vas jezik proizilazi iz vaseg novog naziva za drzavu Severna Makedonija, pa vam je je jezik "severno makedonski" , to zahteva Grcka i necete uci u NATO bez promene naziva i jezika, a ti Zaev mozes da prodajes maglu Severno Makedoncima koliko hoces. Jezici : Srbija -srpski , Hrvatska - hrvatski, C Gora -crnogorski, Grcka -grcki u vecini zemalja na planeti A dok to ne prihvatite stavili su vam zastavicu . Nema nista od clanstva u NATO dok i tu zabu ne progutate , a onda slede zabe za clanstvo od Albanije, tiranska platforma, naivni Zaev . "Ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se obiju " .