Председнички избори у Македонији 21. априла

Председник македонског Собрања Таљат Џафери, у складу са законским обавезама, потписао је решење о расписивању председничких избора, који ће бити одржани 21. априла.

Политичке партије до сада немају званично објављено кандидате за предстојеће председничке изборе. Две највеће странке, Социјалдемократски савез и ВМРО-ДПМНЕ, бирају кандидате путем јавних огласа.

Из владајућег Социјалдемократског савеза саопштили су да је избор кандидата у току, а да ће званични одабир бити на партијском конгресу 3. марта.

На јавни оглас ВМРО-ДПМНЕ пријавило се 10 кандидата, а фаворити за председничког кандидата ове странке су универзитетска професорка Гордана Сиљановска Давчева и посланик Влатко Гјорчев.

Кандидат ће бити саопштен на партијској конвенцији 16. фебруара.

Из албанске странке ДУИ кажу да је њихов став да наступе са својим кандидатом, али остављају могућност да се пре истека рока постигне и друго решење.

Ова странка је претходно предложила заједничког "консензуалног" кандидата који ће подржати Социјалдемократски савез и ДУИ, како би, како наводе из ове странке, кандидат био прихватљив и за македонске и за албанске гласаче.

Мање странке из македонског и албанског блока најавили да ће на изборима изаћи са својим кандидатима.

Мандат актуелног председника Македоније Ђорђа Иванова завршава се 12. маја.

број коментара 0 Пошаљи коментар