Грчка ратификовала Протокол о приступању Северне Македоније НАТО-у

Грчки парламент је вечерас ратификовао Протокол о приступању Северне Македоније у чланство НАТО-а, чиме и званично ступа на снагу Преспански споразум и употреба новог имена државе Република Северна Македонија за унутрашњу и спољну употребу, преноси грчки лист Катимерини.

Са 153 гласа за и 140 против ратификован је Протокол о приступању, сада и званично, Републике Северне Македоније у НАТО. Овим чином у грчком парламенту завршен је и последњи корак у решавању 27-годишњег спора око уставног имена између ова два суседа.

Чланице НАТО-а потписале су Протокол о приступању Македоније у Алијансу прошле среде, неколико дана након што је грчки парламент одобрио споразум између Атине и Скопља.

Након ратификације Протокола о приступању Северне Македоније у парламентима свих 29 земаља чланица НАТО-а, ова држава и официјално ће постати пуноправна чланица Алијансе.

Улазак Северне Македоније у НАТО од 2008. године био је условљен решавањем спора око уставног имена који је ова држава имала са Грчком од стицања њене независности 1991. године.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 10. феб 2019, 08:39) - flamantes [нерегистровани]

slobodangg@t-com.me

Procedura je takva da svaka članica NATO-a mora ratifikovati pristupna dokumenta. Ta procedura traje oko godinu dana. Uvjeren sam da će se sve to odigrati bez tenzija, naročito u slučaju država regiona. 

(субота, 09. феб 2019, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

Šta je sad ovo?

Sad pametujemo i Grcima?
A mi kao "nikome se ne povinujemo"???
Užas!

(субота, 09. феб 2019, 16:59) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv. Poslusna Grcka

Ako nisi poslusan prema okupatoru ON ti kazni
dozivotnom robiju ,bedu,,i propasti...

(субота, 09. феб 2019, 15:56) - Воронцов [нерегистровани]

Грчка веома послушна према НАТО

Што год НАТО затражи они покорно извршавају.