Олимпијски дух Јахорине

Европски омладински олимпијски фестивал, који је окупио 1.500 такмичара из 46 земаља одржава се у БиХ. Такмиче се у осам зимских спортова, а једно од борилишта је на Јахорини где је током викенда испраћен и милионити спуст који говори о новим туристичким капацитетима тог дела Републике Српске.

Организатори из Републике Српске уложили су доста труда да се у најбољем светлу представи ова турситичка дестинација. Чак се и на Палама тражи кревет више, а стазе су пуне скијаша. Овога тренутка на Јахорини је око 4.500 туриста. Више од половине је из Србије.

Бележимо и милиониту возњу, а срећни добитник је девојчица из Београда. 

"Много ми се допада, ја имам супер инструкторке Маријану и Јосипу, оне су ми узор и скијам добро захваљујући њима", рекла је Милена Ђорђевић. 

Туристе очекује добро скијање, а могу из првог реда да посматрају такмичење.

Скијалиште Јахорина учинило је све да такмичари на Олимпијади имају могућности и за тренинг и за такмичење.

Дејан Левнајић, директор Oлимпиjског центра Јахорина каже да Јахорина може да се похвали и најсавремениујим системом за вештачко оснежавање који грантује снег и на темпретурама од плус 10 степени. 

"То је систем сноу фектори и можете видети да он одлично прави снег", истакао је Левнајић.

Угоститељи кажу да већ сада размишљају о проширењу капациетета јер места у хотелима више нема.

"Наше цене су око 50 одсто јефтиније него Копаоник. Није да се поредимо или уопређујемо али такво је стање ствари", каже Немања Вучетић из "Термага".

Ко ових дана жели да осети дух Олимпијаде треба обаезно да оде на Јахорину. Наш савет је да се смести на Пале које су на пола пута Сарајево-Јахорина. На Палама постоји још једно скијалиште Равна Планина са капацитетом од 4.000 скијаша на сат.

Гради се посебна стаза која ће се спојити са Јахорином и омогућити да се са Пала оде на врх Јахорине, а то ће значити нових 15 километра снежних стаза.

број коментара 0 Пошаљи коментар