Новинар ОРФ-a на листи украјинских државних непријатеља

Кристијан Вершиц, новинар аустријске државне телевизије ОРФ и дописник са Балкана са седиштем у Београду, нашао се на листи потенцијалних "државних непријатеља" Украјине.

Његово име налази се на листи "државних непријатеља" украјинског сајта Миротворец.

На ту листу доспео је само дан након што је амбасадор Украјине у Аустрији Александар Шерба образложио да Кијев одбија да му одобри акредитацију за фронт због снимака са Кримског моста.

Сајт, који је инициран од једног саветника украјинског министра унутрашњих послова Арсена Авакова, пребацује аустријском новинару да "је свесно кршио државну границу Украјине", "учествовао у покушају правдања анексије Крима" и оптужује га за "антиукрајинску пропаганду".

Миротворец је затражио од правосудних органа Украјине да поднесу кривичну пријаву против Вершица.

Вершиц је почетком године критиковао украјинске власти што су му одбиле акредитацију и позвао аустријску владу да делује.

Аустријске власти, од председника до канцелара, апеловале су на украјинске колеге да се тај случај реши, али за сада неуспешно.

Вершиц је познат по извештајима са територијама на којима се воде оружани сукоби или постоје конфликти, те је и током рата на простору бивше Југославије правио прилоге са ратишта.

број коментара 0 Пошаљи коментар