Курц и шефица дипломатије, избегавање у широком луку

Аустријски канцелар Себастијан Курц на пут у Јапан и Јужну Кореју, а потом и у САД, неће са собом повести шефицу аустријске дипломатије Карин Кнајсел.

Са собом ће, како је најављено, повести министре привреде Маргарете Шрамбек и инфраструктуре, иновација и саобраћаја Норберта Хофера, док ће Кнајсел учествовати "само" на Минхенској безбедносној конференцији.

Неуобичајено је у Аустрији да канцелар, пре свега на пут у САД, где је за 20. фебруар заказан састанак са америчким председником Доналдом Трампом, не води шефицу дипломатије.

Вашингтон је жестоко реаговао када се Кнајселова, на сопственој свадби, поклонила пред председником Русије Владимиром Путином.

Званично изостанак Кнајселове из делегације коју предводи Курц на предстојећим путовањима из његовог кабинета образлажу смањењем делегације.

Међутим, како дипломате иза затворених врата тврде, канцелар се све више дистанцира од Кнајселове, јер она тежи, како кажу, да "подучава" колеге у влади и тиме себе изолује од остатка кабинета.

Такође разлог што је Курц избегава је што Кнајселова често својим изјавама доводи у питање углед земље.

Тако је јуче на Твитеру објавила да подржава спорног некадашњег државног канцелара Клеменса Венцела Лотара фон Метерника, који је познат по успостављању система "доушничке државе".

број коментара 0 Пошаљи коментар