Застава НАТО-а се вијори испред македонске владе

Испред седишта Владе Републике Северне Македоније подигнута застава НАТО-а, како би се обележило предстојеће учлањење те државе у западну војну алијансу. Македонске власти почеле су и уклањање службених ознака из владиних зграда како би се припремили за ново име државе Република Северна Македонија.

Заев је, током свечане церемоније подизања заставе НАТО-a испред македонске владе, истакао да је његова отаџбина сада на правом путу ка напретку и развоју.

"Данас подижемо заставу НАТО-a, која заједно са европском и нашом, одређује будућност, не само наше генерације, већ и будућих покољења. То није само симболика, већ реалност. То је нова страна наше историје", рекао је македонски премијер.

Како је Заев истакао, Северна Македонија је успела да се са споредног балканског колосека, где је чекала деценијама, врати на главни ауто-пут ка Европи.

"У периоду који следи бићемо директни учесници у најважнијем периоду од самосталности наше државе, у коме ћемо сами одлучивати о нашој будућности, али и са брзином којом ћемо достићи тај циљ", рекао је премијер Северне Македоније.

Заев је оценио да је сада судбина у рукама македонског друштва који одређује своју будућност. 

Македонски премијер је нагласио да се у следећем периоду улази у комплексну етапу изградње државе према европским стандардима, те да нико више неће да је блокира споља. 

Македонија је потписивањем Споразума из Преспе са Грчком променила своје уставно име у Република Северна Македонија и на тај начин је разрешила деценијски спор који је имала властима у Атини. 

Спор око имена са Грчком био је кључна баријера на путу сада већ Северне Македоније ка НАТО-у и ЕУ. 

Са Преспанским споразумом власти у Скопљу су се обавезали да ће променити уставно име државе у Северна Македонија, док су се власти у Атини обавезали да ће одблокирати пријем Северне Македоније у НАТО и омогућити интеграцију државе у ЕУ. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 15:08) - Sremac [нерегистровани]

Makedonija

Imamo mi svojih problema pustite vi Makedonce