Аустрија, за усташке симболе од 1. марта казна до 4.000 евра

Од 1. марта у Аустрији ступа на снагу нова уредба од забрањеним симболима, у коју су овај пут уврштени и усташки симболи, те је за њихову употребу предвиђена висока новчана казна.

Министарство унутрашњих послова сачинила је списак забрањених исламистичких и националистичких симбола.

На тој листи је 13 застава и симбола Муслиманског братства и Хамаса, као и војној дела Хезболага, турских "Сивих вукова", курдске ПКК, али и хрватских усташа.

Када је реч о усташким симболима, на листи Министарства унутрашњих послова налази се усташка застава, то јест шаховница која почиње са белим пољем и друго обележје усташа у облику слова „У" са гранатом, у којој се налази шаховница са почетним белим пољем.

У списак забрањених, усташки симболи ушли су због комеморације у Блајбургу, које је последњих година све више постало највеће нацистичко окупљање у Европи.

До сада аустријске власти нису могле да кажњавају учеснике комеморације са усташким обележјима, јер су у закону били само забрањени нацистички симболи, па је често и поздрав десном руком „пролазио" без казни, уз образложење да није нацистички, већ усташки.

Забрана коришћења симбола са листе министарства ступа на снагу од 1. марта и уредба је допуна раније забрањених симбола, међу којима су већ били симболи Исламске државе и Ал каиде, али и пре свега нацистички симболи.

Аустријски парламент, гласовима владајуће Народне партије (ОВП) и Слободарске партије (ФПО), проширење забране усвојио је крајем прошле године, а усвојена уредба предвиђа новчану казну до 4.000 евра, а у случају поновљеног коришћења и 10.000 евра.

Опозиција је гласала против јер сумња у делотворност забране, те критикује што неке десницарско-екстремистичке групације нису наведене.

Од забране коришћења симбола обухваћених уредбом изузети су медијски извештаји, филмови, позоришне представе и изложбе ако је јасно да се тиме не пропагирају идеологије које стоје иза тих симбола, односно екстремистичких организација.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

hahaha

Kao da austrijski policajci znaju sta su Ustaska obelezija. Znaju ko sto i nasi znaju za Hezbolah