Линта: Напад на ватерполисте није изненађење

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да напад на ватерполисте Црвене Звезде у Сплиту није изненађење будући да је, како каже, "неспорна чињеница да је данашња Хрватска настала на темељима нацифашистичке Независне државе Хрватске".

У саопштењу Линта наводи се да је Сплит један од многих градова у Хрватској где је током деведесетих година извршено брутално етничко чишћење Срба и отимање и уништавање српске имовине.

"У Сплиту, као и у осталим хрватским градовима, од доласка Туђмана власт, а посебно од 1991. године, почињу масовна отпуштања Срба са посла, насилно избацивање Срба из станова, бацање бомби и минирања српских кућа, кафића и ресторана, искључивање телефона Србима, неиздавање докумената, домовница, насилна привођења Срба у злогласни сплитски логор Лора где су брутално премлаћивани и мучени на најразличитије начине и део њих је убијен", каже Линта.

Срби су стављени ван закона и нису имали заштиту јер је власт Фрање Туђмана имала за циљ стварање етнички чисте хрватске државе без Срба, наводи Линта.

Подсећа да се у насилном избацивању Срба из њихових станова уз претње смрћу и пребијања у Сплиту посебно истакла такозвана Девета бојна ХОС-а (Хрватске одбрамбене снаге).

Припадници те јединице носили су за време рата црне униформе са ознаком U и кориситли усташки поздрав "За дом спремни", навео је Линта.

Бојна је основана 10. априла 1991. године, на дан оснивања НДХ, а Сплит је 2014. године подигао споменик тој усташкој јединици, наводи Линта.

Сваког 10. априла припадници Девете бојне ХОС-а окупљају се у црним униформама уз узвикивање усташког поздрава и обележавају тако оснивање своје јединице, истакао је Линта.

Томе, како каже Линта, из године у годину присуствују изасланици Министарства хрватских ветерана, жупан или заменик жупана Сплитско-далматинске жупаније, Градоначелник или заменик Градоначелника Сплита.

"Ово је само један у низу доказа да је усташтво темељ Хрватске", оценио је Линта.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 14:14) - anonymous Lala [нерегистровани]

To je to ,

Niti šta dodati a još manje oduzeti .