Председница Хрватске писала Тајанију и Матарели

Након изјаве шефа Европског парламента Антонија Тајанија, који је Истру и Далмацију назвао италијанском, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић данас је упутила писмо Тајанију и италијанском председнику Серђу Матарели.

У писму Тајанију председница Колинда Грабар Китаровић наводи да је "дубоко згрожена и разочарана изјавом о тзв. 'италијанској Истри' и 'италијанској Далмацији'".

Истиче да је та изјава дубоко шокирала и целу хрватску јавност и да иза тих речи стоји "неприхватљиво заговарање историјског ревизионизма и иредентизма, које одлучно одбацује", наводи портал Индекс.

Навела је и да су је ове речи лично погодиле јер "потиче из краја који је током двадесетих и тридесетих година прошлог века, а затим и у Другом светском рату, био погођен италијанском фашистичком окупацијом и где су још на сваком кораку видљиви трагови фашистичких злочина".

Грабар Китаровићева је у писму навела и да жали због судбине свих који су током или након Другог светског рата страдали или су због противљења комунистичком режиму морали да напусте Хрватску, притом мислећи и на бројне Хрвате, као и на припаднике других нација, међу којима су и Италијани као и да је Тајанијева изјава унела немир међу све хрватске држављане, па тако и међу припаднике италијанске националне мањине.

На крају овог писма поручила је да "очекује као и цела Хрватска, Тајанијево недвосмислено извињење, како би наставили даље да граде конструктивне билатералне и европске односе".

У другом писму италијанском председнику Серђу Матарели, Грабар Китаровићева наводи да Тајанијева изјава "оживљава дух експанзионистичких политика, које су током прошлог века проузроковале много зла Хрватској и Европи" и да "Хрватска и Италија као две пријатељске, суседне и савезничке државе које деле заједничке вредности Европске уније не могу толерисати такве изјаве као и да је уверена да председник Матарела дели иста уверења".

На крају писма председнику Италије она је нагласила: "То је најбољи начин да без оптерећења наставимо да градимо добре односе сарадње и пријатељства између Хрватске и Италије, а на добробит цијеле европске породице", преноси Индекс.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 11:11) - anonymous [нерегистровани]

Region

Presjednica hrvatske je "дубоко згрожена и разочарана изјавом о тзв. 'италијанској Истри' и 'италијанској Далмацији'".Ali zato kada je kosovo u pitanju ona je duboko sretna i ponosna.Takvi vode države, nacije i uostalom svijet.To su osobe koje misle da zbog njih postoji svijet, i bitno je da je uredu dok oni postoje, dalje ...

(среда, 13. феб 2019, 10:37) - anonymous [нерегистровани]

jadran

dobar deo te obale je vekovima pripadao srbiji ali smo to brzopleto izgubili posle prvog svetskog rata udruzivanjem SHS.Znači niko ništa nije zaboravio.

(среда, 13. феб 2019, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

Kada bi se primenio taj kriterijum...

... ko je gde živeo pre 100 godina i ko je gde vršio zločine, Hrvatska ne bi ni postojala.

(среда, 13. феб 2019, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

Vešta manipulacija činjenicama

Gospodja Kitarović vešto izvrće činjenice.Kao prvo navodi da su dvadesetih godina i za vreme II svetskog rata počinjeni u tim krajevima zločini fašista, i da su njihovi tragovi i dan danas vidljivi, što jeste tačno, samo što ona to vešto pripisuje isključivo Italijanskim okupacionim snagama.A onda navodi da su brojni Hrvati pa i Italijani pobegli zbog "neslaganja sa komunističkim režimom", što je potpuno netačno.Kao prvo zločine su počinili hrvatski i u znatno manjoj meri italijanski fašisti i to nad srpskim, jevrejskim stanovništvom i nad manjim brojem Hrvata koji se nisu slagali sa fašističkom ideologijom.Ti brojni Hrvati koji su uspeli da pobegnu zbog "neslaganja sa komunističkim režimom", kako ona kaže, su upravo bili oni koji su te zločine počinili i koji su sarađivali sa fašističkim okupacionim snagama.Pritom je cela NDH za vreme II svetskog rata bila fašistička tvorevina koja je vršila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.Džaba vam vaše manipulacije, činjenice su činjenice, i tačno je to što kažete da su tragovi tih zločina i dan danas vidljivi.

(среда, 13. феб 2019, 09:34) - Rade [нерегистровани]

Kolinda

Hrvatska predsednica treba da zna da je istocna obala Jadranskog mora bila 2000 godina rimsko carstvo. Posle prvog svestskog rata Dalmacija je pripala Kraljevini SHS a Istra posle dugog svetskog rata.

(среда, 13. феб 2019, 03:43) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Do Zemuna

Pa kada Hrvati kazu DA Hrvatska je do Zemuna, mozda imaju i Italijani pravo da pricaju DA je Istra i Dalmacija njihova...Ili ?

(уторак, 12. феб 2019, 23:28) - Slavko [нерегистровани]

Italija

ne štiti vazdušni prostor Hrvatske. Odakle vam ova dezinformacija?

(уторак, 12. феб 2019, 23:06) - anonymous [нерегистровани]

Italija

štiti vazdušni prostor Hrvatske i Slovenije, a to im ne smeta!?

(уторак, 12. феб 2019, 19:38) - Воронцов [нерегистровани]

Сад су у истим организацијама

Сада су у НАТО и ЕУ , а то та сада гарантује границе унутар тих организације. Међутим шта носи будућност мислим да то нико не може предвидети