Извештај пред конференцију у Минхену: Кина најновији играч на Балкану

Кина је најновији играч у регионалној игри моћи на Балкану, а њене активности буде сумњу у ЕУ да би Пекинг могао да искористи своју економску снагу зарад политичке добити, наводи се у извештају Минхенске безбедносне конференције за ову годину под називом "Велика слагалица: Ко ће скупити делове?".

Европски лидери схватају стратешки значај дела који недостаје у овој "слагалици Европе", а недостатак политичког и економског напретка у региону као и замор од проширења у Европској унији умањили су веру обе стране у неизбежност чланства у ЕУ, каже се у делу извештаја посвећеном региону под називом "Западни Балкан: Са таквим пријатељима...".

У исто време, констатује се да регион остаје осетљив и као пример за то наводи се да је Косово у децембру - противно жељи НАТО-а - одлучило да формира своју војску на шта је Србија, како се тврди, одговорила претњом оружане интервенције, као и да у Сарајеву расте страх од ескалације етничких тензија након уласка "српског националисте" Милорада Додика у Председништво БиХ. 

У међувремену, како се додаје, грађани западног Балкана изражавају незадовољство тако што протестују или напуштају регион. 

Негативни развој ситуације на Западном Балкану се интензивира док други актери повећавају свој утицај, нарочито Кина и Русија, истиче се у извештају.

Русија је, додаје се, традиционални играч у региону, али сада Балкан посматра као кључни део нове "велике игре" која може да помогне у ометању и слабљењу Европске уније.

Москва се оптужује за мере у циљу дестабилизације Западног Балкана, укључујући активне напоре за подстицање етничког конфликта и изазивање фрустрације код ЕУ мерама антизападне пропаганде. 

Али, како се напомиње, најновији играч у регионалној игри моћи је Кина.

Како се додаје, све земље Западног Балкана, осим Косова, укључене су у Иницијативу Пекинга Појас и пут.

У региону су поздравили преко потребну помоћ, трговина и прилив инвестиција у сталном порасту, а у неким областима конкуришу економском утицају ЕУ. 

И док Пекинг подржава европске интеграције региона, његове активности изазивају сумњу у ЕУ да би Кина могла да искористи своју економску снагу зарад политичке добити.

Такође, кинески пројекти нису нужно у складу са стандардима ЕУ о одржвости или транспарентности. Због тога кинески економски утицај представља ризике за регион, нарочито када је реч о дугу пошто многе инвестиције стижу у облику позајмица.

Европска унија тек недавно је постала свесна ових ризика, истиче се у извештају.

НАТО и ЕУ сада активно настоје да потисну руску пропаганду, пише у извештају уз констатацију да је Брисел покренуо низ пројеката о европској повезаности како би конкурисао онима из Кине.

Долазећа година пружиће неке индиције о томе да ли сам регион још увек верује у европску будућност, закључује се у извештају објављеном пред 55. Минхенску безбедносну конференцију која се одржава од 15. до 17. фебруара.

број коментара 0 Пошаљи коментар