Из хрватске лектире избачен "Дневник Ане Франк"

Нови попис лектире у Хрватској изазвао је бројне контроверзе и осуде јавности, пре свега због избацивања "Дневника Ане Франк". Хрватско Министарство науке и образовања саопштило је та лектира није била у постојећем наставном плану и програму на листи обавезних дела. 

Из лектире је избачен Селинџеров "Ловац у житу", Кундерина "Неподношљива лакоћа постојања" и бројни други хрватски и страни савремени аутори, али и "Дневник Ане Франк".

Хрватски портал Индекс пише да ће деца читати класичне ауторе од којих су неки умрли пре више од две хиљаде година, без обзира на најављивану реформу школства која је обећавала нову, модерну наставу.

Због ове одлуке побунило се и Хрватско друштво писаца, поручивши како је попис лектире кафкијанска ноћна мора, пише Индекс.

Посебно негодовање изазвало је избацивање "Дневника Ане Франк" из лектире.

Због тога је покренута и петиција у којој се тражи враћање на попис обавезне лектире те књиге утемељене не текстовима из дневника који је написала јеврејска девојчица Ана Франк која је страдала током Другог светског рата.

"Дневник Ане Франк је нестао с пописа школске лектире. Не знамо зашто је нестао, али знамо да је ово дело изузетно важно за разумевање колико далеко може ићи људско зло у једном мрачном времену. Сматрамо да Холокауст није тема која се сме прескочити у настави хрватског језика", поручује Хрватско друштво писаца.

Хрватско Министарство науке и образовања саопштило је, да та лектира није била у постојећем наставном плану и програму на листи обавезних дела. 

"Број наслова у попису обавезне лектире је битно смањен у односу на постојећи план и програм што отвара пуно већу слободу наставнику за избор дела за целовито читање. С пописа класичних хрватских и светских књижевних дела наставник аутономно бира додатна дела за целовито читање, а дела савремене књижевности наставник бира потпуно самостално узимајући у обзир интересе ученика како би развили навику читања", наводи се у саопштењу.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

lektira

lektira je sada povezana sa politikom.natanjahu mase ratnim zastavama.

(среда, 13. феб 2019, 14:40) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

" Ne vidim nista realno...??? "

" Drugo....... SS.. je unistio sve pisane tragove svojih aktiviteta."Ovo nije tacno a zadnji je nadjen i u arhivi u novom Sadu.Pisanih dokumenata o zlocinima SS i ustasa ima dovoljno da se vidi sta su radili i koji su to zlocinci bili.

(среда, 13. феб 2019, 14:28) - anonymous [нерегистровани]

e...

mozete izbacivati sta zelite ali istoriju necete izbrisati jer ste mali i nemocni a ne mogu da je izbrisu ni vasi mentori...

(среда, 13. феб 2019, 14:17) - anonymous [нерегистровани]

za tvoje nerazumjevanje...???

Ja se izvinjavam tebi...Nemoj mene razumjeti.Ja nista nisam rekao.Drugi su kazali sve...Napisali su a ti procitaj...Ja samo ukazujem na tri mjesta.I uporedjujem.Nerazumijevanje samo za sebe ispituje psiholog.Ja mogu samo da te pitam.Sta ne razumijes u dnevniku Ane Frank....?

(среда, 13. феб 2019, 14:08) - anonymous [нерегистровани]

I sta je tu cudno?

Koji zlikovac za sebe kaze da je zlikovac? Ovakve stvari su realnost ali i ozbiljno upozorenje za dalju buducnost.

(среда, 13. феб 2019, 13:37) - anonymous [нерегистровани]

@Ne vidim nista realno ...???

Извини, можда си нешто и паметно рекао али ја тебе ништа нисам разумео?!

(среда, 13. феб 2019, 13:21) - anonymous [нерегистровани]

Hm

Ovi bas pravi ujkani.

(среда, 13. феб 2019, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

Ne vidim nista realno ...???

U dnevniku Ane Frank....
Kao prvo... Lektira je umjetnicki, nije politicki izbor knjizevnosti.
Drugo....... SS.. je unistio sve pisane tragove svojih aktiviteta.
Na trecem mjestu je polaritet u spiglu.
Prva strana licem u lice::::: Prvi dio. """""mein kampf """"....
Druga strana licem u lice::::: Franc Kafka ::: Zamak, Proces i zuta Kuca...

(среда, 13. феб 2019, 13:14) - anonymous [нерегистровани]

Ustastvo

mrznja i sovinizam prema svemu drugacijem i drugom je usla u sve strukture hrvatskog drustva.Tko to jos ne razume i ne vidi ni Bog mu ne moze pomoci.

(среда, 13. феб 2019, 12:52) - anonymous Lala [нерегистровани]

Divota

U stvari nisam pročitao ništa začuđujuće , svakodnevnica tamo nam govori kakvo vaspitanje dece vlada u školama .