Недеља кад је дошао Додик

Отварање Европског олимпијског фестивала младих у Сарајеву покушај је да се оживе успомене на Сарајево '84. Ипак, реакције на говор председавајућег Председништва Босне и Херцеговине показују да је Сарајево 35 година касније сасвим другачији град.

Све је било свечано и током дана који су претходили. Снега на планинама било је довољно, олимпијска бакља стигла је раније и све је било спремно да се Сарајево и Источно Сарајево покажу као добри домаћини Европског олимпијског фестивала младих.

Кад се на сцени појавио и "Вучко", а потом и кад је подигнута олимпијска застава, многи су помислили да се Сарајево вратило у '84.

"Овдје влада нека еуфорија и лијепо је вјеровати да је то реприза '84, лијепо је радовати се, али је мој утисак да то нема везе са оним Сарајевом, све је другачије", оцењује историчар и дипломата из Сарајева Слободан Шоја.

Учесници Европског олимпијског фестивала младих дочекани су бурно, било уз аплауз, или уз звиждук, али ниједна репрезентација није прошла незапажено. Мада су више пажње привукли политичари.

"Ја сам био на стадиону, није био топао аплауз Србији, Хрватска је доживела нешто већи аплауз, Косово баш велики и по томе се може закључити да је овдје у Сарајеву аплаудирање Косову повезано са ријечју коју је Додик рекао, мада је он Републику Српску поменуо доста суптилно, али тад су кренули звиждуци и то је кључно", каже Шоја.

Звиждуци су кренули и пре него што је Додик отпочео говор, чији су главни акценти били на олимпијском духу, одбрани спортске части, враћању олимпијског духа у Сарајево после 35 година.

"То је што бошњачка страна форсира – хоће јединствену Босну и да Срби партиципирају, а сад, кад имају то, реакција није дошла на оно што је Додок говорио него, априори, чим се попео за говорницу, а у самом говору није било ништа што би провоцирало. Напротив", каже професор политичких наука Ненад Кецмановић.

"Ја сам пажљиво биљежио ријечи које је Додик говорио и видим да је поменуо част седам пута, што је лијепо. Споменуо је народ четири пута, БиХ није споменуо, а мислим да је било прилично да се спомене, Сарајево јесте, али као град који организује... Али, без обзира на те ситне детаље, мислим да је говор био добро конципиран, мудар, плус у мјесту у којем није добродошао, он је пружио руку", каже Шоја.

Кецмановић примећује да су реакције на Додиков говор само аргумент више за његову тезу да се у Сарајеву не осећа као код своје куће, чак као на неком непијатељском, туђем терену.

"Тешко је схватити бошњачку политику, јер, с једне стране, инсистирају на јединству, а онда дају аутоголове", каже Кецмановић.

Дан по отварању, сам Додик је приметио да је било и аплауза, а не само звиждања, као и да је звиждање резултат добро познатих локалних анимозитета. Колико онда има смисла говорити о целовитој Босни и Херцеговини у којој однос према председавајућем зависи од тога ком народу припада? Да ли је илузорно очекивати да је дух заједништва оживи 35 година после Зимских олимпијских игара сада на надметању младих из Европе?

"Треба узети и реакцију на појављивање друга два члана, аплауз није добио ни Џаферовић него само Комшић, иако је он номинално Хрват, изабран је гласовима Бошњака и он је оно што би Бошњаци хтјели – да имају и Србе и Хрвате који би водили политику која је њима блиска", каже Кецмановић.

"Мислим да је то проблем Босне и Херцеговине, јер је то нешто што је створено – два ентитета. И ако ви звиждите на помен Републике Српске, то је знак да ту нешто није у реду", каже Шоја.

Када је требало да почну Олимпијске игре 1984, цело Сарајево се тресло да ли ће снег пасти. На крају, дан уочи такмичења пао је један од највећих снегова које тај град памти.

Тако је и сада, дан после отварања, пао снег који је буквално затрпао град, чак и одложио такмичења на Фестивалу. Снег је исти и 35 година касније, а све друго је другачије.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 11:57) - anonymous [нерегистровани]

Pa da

Sarajevo zeli da sve nadleznosti centralizuje, da ojaca vezu sa istokom i da i tamo gdje bi trebao biti neki Srbin to bude ala Komšić koji ce pricati da ga vjera ne zanima i da je on sve pa i Srbin ali da je i to nebitno, i da je NATO veliki prijatelj nas jer je branio BiH od agresora oz Banjaluke, Rogatice, Trebinja, Visegrada i sl.Jedna velika podvala su te nazovi gradjanske Komsiceve partije koje kad dublje udjete u pricu su najnacionalističkije i najsrbofobicnije...

(четвртак, 14. феб 2019, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

Razlaz

Kad nismo mogli zajedno u SFRJ zasto bi bili zajedno.

(четвртак, 14. феб 2019, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

@Danas je drugi dan...??

Недеља кад сте звиждали ће се памтити тако што сте тако звиждали заједничком животу.Шта хоћете ви бошњачко руководство?Земљу у којој владате над Србима?Земљу у којој мајоризујете остале?Да опет будете аге и бегови?Тај филм нећете гледати.Република Српска неће престати да постоји зато што ви тако хоћете.Сваког дана показујете и ви сами да БиХ не може да опстане.

(четвртак, 14. феб 2019, 10:40) - глас разума [нерегистровани]

Нема ту здраве логике у политичком размишљању Бошњака у БиХ

Њима, то јест оном великом већинском делу њих, изгледа ништа не значи да имају бољи живот, већи стандард и неку своју државу, кад већ за заједничку нису расположени, ако у исти мах Срби и Република Српска не буду угњетавани и потучени до ногу. Њих очито не занима и не радује толико неки властити успех, ако са друге стране нема наше патње, муке и неуспеха... Зато су данас сви толико нервозни, што Срби и Србија, па и Република Српска, после свега проживљеног почињу гледати своја посла и бавити се својом властитом судбином. Док они само чекају и немо, али све нервозније посматрају нас и то шта ми радимо, не чинећи сами за себе притом ништа. И онда се опет јавлја та завист, јер ето ми нешто петљамо и покушавамо се довијати, а они очекују да им падне са неба или да им све неко други или трећи донесе. Са тим људима ми смо некада били једно и у истој држави, ако су се они и тада овако понашали, па онда је кристално јасно зашто је та бивша држава морала пропасти... због истих ствари, због којих ни ова дејтонска БиХ не функционише и нема перспективу. Бошњаци данас својим поступцима и антиделањем највише раде на разградњи ове дејтонске БиХ, очито несвесни, да ако ту БиХ сруше, нове више никада бити неће. Пуцају сами себи у ноге, без потребе и потпуно нејасно, али са руководством какво имају то није ни могло протећи много боље! Мора их неко пробудити из тог наопаког сна о целој јединственој БиХ без пола њених становника, то нити бива, нити ће бити!

(четвртак, 14. феб 2019, 10:24) - anonymous [нерегистровани]

Re- Ma ajde ba

Činjenica je da je Tomo Kovač branio Sarajevo od islamskih terorista, tačnije, oficijelnih Iranskih agenata a da upravo Iranska služba, koja je dominantna strana služba u Sarajevu i protiv koje glas diže i lider najjače Bošnjačke opozicione partije, SBB, Fahrudin Radončić, koji se i sam našao na meti te službe, danas proganja tog istog Tomu Kovača ali se ne hapsi jer Ameri znaju da nije kriv a i vama ne bi bilo nikako dobro da se Tomo pojavi na sudu i da kaže i pokaže šta sve zna i poseduje u vezi vaših terorističkih akcija po pijacama, prevashodno za Vase Miskina gde zna sve detalje. Zato bolje tišina, ne dirajte Tomu.

(четвртак, 14. феб 2019, 10:18) - anonymous [нерегистровани]

Jel Saraj'vo gde je nekad bilo

Sedamdesetih godina u Sarajevu je donesen plan za ozelenjavanje grada, tzv Zeleni Plan, koji je podrazumevao širom grada zelene površine koje neće biti dozvoljene za stambenu gradnju.I na tim površinama se ništa nije gradilo do kraja rata, te od 1996 na svim tim površinama počinju da niču džamije tako da je definitivno postalo jasno šta se podrazumevalo pod tim ozelenjavanjem grada.Nisu mi smetale džamije u starom delu grada, čak su bile svedočanstvo jednog doba, makar evidentno okupacionog, nasilno nametnute vlasti ali šta je tu je, to je istorija tih prostora ali ove novoizgrađene, u novogradskim stambenim blokovima koje doslovce paraju nebo ali i uši i dušu onim rikanjem, koje je najveća prepreka svim hrišćanima i pri pomisli da bi se vratili na svoje pradedovsko imanje.I još nije bilo dovoljno moćno ozvučenje na džamijama već su isto takvo ozvučenje stavili na vrhove najviših zgrada tako da odzvanja među novogradskim blokovima.

(четвртак, 14. феб 2019, 10:12) - Nedo [нерегистровани]

Ma ajde ba

Ti ovdje ovog Tomu biznismena tj ratnog profitera dizes u zvjezdice....svi su ovi isli za svoj interes .

(четвртак, 14. феб 2019, 09:45) - anonymous [нерегистровани]

Danas je drugi dan...???

Ni snijega vise nema na Jahorini.
Istopio se...
Ni zimske Olimpijade nikad vise nece biti.
Ni festivala mladih...
Mladi odlaze da ne dodju.
Mnogi se vise i ne zele roditi...
A nedjelja...??????
Nedjelja kad smo zvizdali....
Neka se pamti.

(четвртак, 14. феб 2019, 09:45) - anonymous [нерегистровани]

Alija i Tomo

U zlatno doba Sarajevske Olimpijade, Alija Izetbegović je bio u zatvoru a Tomo Kovač, bivši komandant policije Republike Srpske, je radio na poslovima obezbeđenja Olimpijade i od Amerikanaca dobio informacije da stižu agenti iz Irana sa namerom da počine terorističke akcije tokom Olimpijade kao osvetu za hapšenje islamskih fundamentalista sa Izetbegovićem na čelu al eto danas više nema tog vremena, Izetbegovićev sin Bakir je na vlasti a Tomo Kovač kao potencijalni ratni zločinac upravo je procesuiran pred sudom BiH, ili kako reče pesnik, dođe vreme kad pametan zaćuti a fukara progovori.

(четвртак, 14. феб 2019, 08:51) - anonymous Lala [нерегистровани]

Drugim rečima :

Snegova će uvek biti zajedničkog života nikad više.