Скопље, збрка око имена државе

Власти у Скопљу полако се навикавају на ново име државе – Република Северна Македонија. На сајту македонске владе и Собрања користе два имена, једно у заглављу, друго уз титулу председника Владе Зорана Заева и првог човека парламента Таљата Џаферија. Прва табла "Републике Северне Македоније" постављена је на граничном прелазу Богородица.

Премијери Грчке и Македоније, Зоран Заев и Алексис Ципрас, упутили су писмо генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутересу у којем га обавештавају да је Преспански споразум, пошто су га ратификовала оба парламента, ступио на снагу, јављају македонски медији.

Тиме је, суштински, престао да важи привремени договор две државе из 1995. године, којим је Македонија у међународним организацијама била називана "Бивша Југословенска Република Македонија".

Власти у Скопљу најавиле су да ће промена имена бити обављена у најкраћем могућем року, као и да је прва табла са називом "Република Северна Македонија" постављена на граничном прелазу Богородица.

Да ствари неће бити тако једноставне показује и пример сајта Владе Македоније на којем се, тренутно, користе два имена – једно у заглављу сајта и друго уз титулу премијера Зорана Заева.

Заев је и даље председник Владе Републике Македоније, наводи се на сајту Владе Републике Северне Македоније.

Слично је и на сајту парламента, па у заглављу пише "Собрање Републике Македоније", док је Таљат Џафери председник Собрања Републике Северне Македоније.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 20:02) - Aotearoa [нерегистровани]

Dok se odvija promena tabli na granicnim prelazima

i ispred institucijama, kao i ove zbrke na sajtovima, obican narod u normalnim drzavama sveta ne moze da shvati sto se to desava jednoj suverenoj drzavi, od koje je u 21 veku deo madjunarodne zajednice trazio da promenii ime, a to uslovio ulaskom u NATO i eventualnim pocetkom pregovora za EU, a najvise od svega sto je narod pristao na sve to !

(среда, 13. феб 2019, 18:37) - anonymous [нерегистровани]

koji blam

Bre, ako umes da uredis drzavu, upravu, pravosudje, zakone, ekonomiju, zdravstvo, prosvetu, bezbednost i infrastrukturu onda te bas briga da li ti sused smeta tvoje ime drzave! Oni to rade jer su zavisni radi opstanka da ulazu u EU i NATO...a to je po meni kapitulacija i kec po pitanju drzavnosti, jer odvojili se od Juge pa sada eto nemogu sami...

(среда, 13. феб 2019, 17:31) - Sever- [нерегистровани]

-njaci

Није само збрка око имена државе, већ и народа.

Убудуће могу да користе само име "СЕВЕРЊАЦИ"!