Изетбеговић и Човић о СНСД као дефинитивном партнеру

Председник најутицајније бошњачке СДА Бакир Изетбеговић и председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић саопштили су да је СНСД Милорда Додика дефинитивно партнер тих странака за формирање власти на ниову државе БиХ.

Готово пет месеци од Општих избора у тој држави, власт на нивоу БиХ није формирана, осим Председништва БиХ, док је у Републици Српској власт формирана на свим нивоима још крајем прошле године.

Изетбеговић је новинарима рекао да је састанак одржан у доброј атмосфери и да је направљен још један корак међу странкама када је реч о уласку у коалицију на свим нивоима.

"Мислим да ћемо ускоро имати комплетиран део бошњачке коалиције. Након одлуке СДП-а имамо простор да се крене у преговоре с другим странакам. Ценим да ћемо у првој половини марта имати дефинисане коалиције", рекао је Изетбеговић.

Данас је било говора и о приоритетима на које треба да се фокусира власт у наредне четири године попут – ЕУ и НАТО пута, заустављања одласка младих људи, инфраструктурних пројеката, побољшања стандарда и тако даље.

Навео је да би идуће седмице могао бити конституисан Дом народа Парламента ФБиХ, а након њега и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, пренео је сарајевски портал Кликс.

Драган Човић је рекао да је разговарано о сарадњи две странке, спољној политици (ЕУ и НАТО путу) и успостави власти у БиХ. Додао је да је сарадња СДА и ХДЗ-а нужна за боље односе, напредак и очување БиХ.

"Што се тиче ЕУ и НАТО пута, за ХДЗ БиХ то нема никакве алтернативу. Сваки представник ХДЗ-а и ХНС-а на свим нивоима то јасно исказују. Треба тражити решења с партнерима у томе како направити искорак", рекао је Човић на заједничкој конференцији за новинаре са Изетбеговићем.

Председник ХДЗ-а сматра да је МАП требало да буде активиран прошле године и да то треба учинити сада. те да би БиХ добила кандидатски статус за чланство у ЕУ да су усвојене измене Изборног закона БиХ.

Што се тиче Савета министара БиХ, Човић је казао да ХДЗ сматра да што пре треба именовати мандатара за састав владе БиХ.

Човић је истакао да верује да ће до краја идуће седмице бити формиран Дом народа Парламента ФБиХ након чега ће бити усвојен буџет за 2019.

Додао је и да је Додиков СНСД дефинитивно трећи партнер СДА и ХДЗ-а на државном нивоу. Како каже, разговарао је о томе и са председником СНСД-а и са председником СББ-а Фахрудином Радончићем.

"ХДЗ неће одлучивати о томе ко ће бити у бошњачком блоку странака. ХНС има довољан капацитет у хрватском блоку", казао је Човић.

На питање новинара о томе како ће са СНСД-ом решити проблем НАТО интеграција БиХ, Човић није прецизно одговорио истичући да је СНСД незаобилазни партнер.

"То су питања која требају партнери да реше. Треба разговарати о свему. Имамо јасне ставове са све три стране, али много можемо решити разговором", рекао је Човић.

Човић сматра како се више не сме играти с изборним процесом, односно да се "у Председништву БиХ као сада налазе два бошњачка члана Председништва БиХ".

број коментара 0 Пошаљи коментар