Тајани се извинио због изјава о Истри и Далмацији

Председник Европског парламента Антонио Тајани, након сусрета са хрватским и словеначким посланицима Европске народне партије, извинио се и изразио дубоко жаљење због својих изјава поводом Дана сећања у Базовици, код Трста.

"После подне сам се састао с колегама посланицима из Хрватске и Словеније који су ми упутили писмо. Искрено жалим и извињавам се што сам употребио речи које су увредиле ваше суграђане и које су схваћене као облик територијалних претензија. То, будите уверени, није била моја намера, нити моје мишљење о том питању", стоји у изјави председника Европског парламента, преноси Хина.

Он је и додао да његова "политичка каријера пружа бројне доказе дубоког пријатељства и поштовања према народима Хрватске и Словеније", као и да "сви облици тоталитаризма заслужују пуну осуду, а према жртвама фашизма, нацизма и комунизма се треба односити с једнаким поштовањем".

Хрватски и словеначки посланици Европског парламента из редова Европске народне партије (ЕПП) су у уторак у писму од председника ЕП Антонија Тајанија затражили извињење и повлачење изјаве из Базовице о "италијанској Истри и италијанској Далмацији" која се, како оцењују, може протумачити као "територијална претензија и ревизионизам", преноси агенција.

Словеначке социјалдемократе у ЕП су покренуле онлајн петицију за смену Тајанија.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

pogled na svet

a oni mislili da njih gledaju drugacije od nas

(четвртак, 14. феб 2019, 02:39) - anonymous [нерегистровани]

Сами су тражили

Зар неко мисли да предсједник Евр.парламента случајно и без разлога даје онакву изјаву? Ја мислим да не, а тако им и треба. Бјеше Пахор обећао Албанцима да ће наговорити ЕУ земљр које још нису признале КИМ да то ураде? О Хрватима боље и не причати.

(среда, 13. феб 2019, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

vuk dlaku menja ali cud nikad

ova izjava je bila samo proba pred sledeci korak a to je pripojenje istre i dalmacije sa ostrvima italiji

(среда, 13. феб 2019, 19:55) - anonymous [нерегистровани]

Svi narodi i drzave imaju svoje Kosovo i Metohiju...

A,osim pet casnih izuzetaka sve clanice EU su potrcale da priznaju "nezavisni" KosMet ukljucujuci i Sloveniju i Hrvatsku koje nisu mislile i koje ne misle da i njih moze snaci ista nevolja.Zato mislim da je ovo momenat da se Slovenija i Hrvatska dozovu pameti i da preispitaju svoje odluke o priznavanju "nezavisnog" KosMeta Sta bi oni rekli da Srbija,tamo nekog dana u buducnosti,prizna nezavisnost Istre i Dalmacije,a u sastavu Italije.Sigurno im ne bi bilo drago.To vidimo po tome koju su frku digli u EP i Briselu poslije izjave Tajanija.A,cak ni poslije ovog incidenta nas ne razumiju.Kako to objasniti?