Забрана усташких симбола, може ли Аустрија да буде пример Хрватској

Да ли је могуће да Хрватска као Аустрија забрани истицање усташких симбола или ће, као и до сада, хрватски судови изрицати прекршајне пресуде и новчане казне за усташке симболе? И да ли ће усташки симболи остати већи проблем Аустрији него Хрватској. То је питање отворено после одлуке аустријског парламента да се од 1. марта величање усташтва кажњава са 4.000 до 10.000 евра.

Из Блајбурга - места где се сваке године обележава страдање Хрвата у Другом светском рату потекла је иницијатива да се забрани истицање усташких симбола. Аустријски модел многи би волели да виде и у Хрватској, где су такви симболи уобичајени чак и на школама и вртићима.

"Нема никакве сумње да ће подстаћи све оне који се боре за истинско и право поштивање и сјећање на жртве усташког режима да учине оно што је неопходно да се у Хрватској уведу санкције за све оне који истичу симболе и заговарају знамења и величају је", каже председник Самосталне демократске српске Милорад Пуповац.

Чинило се да ће после скрнављења спомен плоче у Јасеновцу натписом "За дом спремни", хрватска влада коначно донети прецизан закон. Ипак, све је остало само на политичким осудама и формирању комисије.

Историчар Милан Гулић напомиње да је деведесетих година прошлог века државна политика подразумевала вештачко помирење два пола Хрватске из времена Другог светског рата - фашистичког и антифашистичког.

"И у свему томе је у неку руку постало ако не пожељно, а оно барем дозвољено да се појављују фашистички симболи. Подрав 'За дом' спремни није прихватљив, али ако је у контексту такозваног 'домовинског рата', е онда јесте", оцењује Гулић.

Против Марка Перковића Томпсона, кога су прославиле националистичке песме и усташки поклич, више пута подношене су прекршајне пријаве, а судови су га ослобађали.

Истицање симбола који подстичу расну, верску или националну нетрпљевост у Хрватској је кажњиво Кривичним законом. Међутим, у пракси је његова примена селективна.

Председник Документационо-информационог центра "Веритас"Саво Штрбац подсећа на случај Србина који је у јулу 2017. године на Фејсбук профил поставио слику Момчила Ђујића, четничког вође са Динаре.

"Кад се вратио доле у своје село, дошла је полиција и одвела га код судије за прекршаје који му је дао 16 дана затвора. С друге стране, имамо сад најновији случај да је Иван Ђакић ставио на Фејсбук профил слику како усташа држи главу четника и на тај начин је 'Србићима', како он каже, честитао Божић. Није против њега одређен притвор ни истражни затвор већ је поднесена пријава за кривично дело изазивање расне и верске нетрпељивости", указује Штрбац.

Изузетак је новчана казна хрватском фудбалеру Јосипу Шимунићу, који је 2013. години на утакмици против Исланада узвикивао "За дом спремни". Тужио је државу пред Европским судом за људска права у Стразбуру и изгубио.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 12:07) - anonymous [нерегистровани]

Ako slucajno izvadite glavu iz peska, onda ima da vidite, kako......

.........oni koji su napali srpske vaterpoliste, imaju velike simpatije u narodu i - podrsku!!! Tako se govorilo, kada je Tudjman dosao na vlast, isto tako, ma to su pojedinci, ko njih shvata ozbiljno, pa smo videli koliki je procenat tih - pojedinaca!!!

(четвртак, 14. феб 2019, 10:49) - anonymous [нерегистровани]

Što reći....

Ovo je svakako za osuditi... ali dok mediji dele ovakve Naslove nama normalnim ljudima i sa jedne i sa druge strane, nikada neće pobediti mir među Narodima uvek će zlo da vlada i mržnja i tome nikada neće biti kraja.Daje se previše značaja glupostima malih pojedinaca koji zavađaju Narode i sa jedne i sa druge strane koji nemisle svi isto tako.Širite Ljubav po medijima pa će i oni loši da prestanu da ovake pišu gluposti po zidovima.

(четвртак, 14. феб 2019, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

хрвати и Ми

Ово што се ради у Хрватској, је само доказ да се они никада нису и никада неће извининити за своја злодела, и геноцид почињен над Србима у НДХ.Шта више истицаће поносно усташке симболе, под којима су убијани Срби, Роми и Јевреји.Немачка се одавно покајала за своја злодела и геноцид над Јеврејима, а Хрватска никад....Чега се паметан стиди будала се поноси.

(четвртак, 14. феб 2019, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

Prioriteti

Vidi se da Hrvati imaju čvrste prioritete. Presvega "mrze školu", pa tek onda "Srbe"! To objašnjava neke stvari.

(четвртак, 14. феб 2019, 09:37) - anonymous Lala [нерегистровани]

Sve je džabe

Austrija što se ustaških simbola tiče to ne može biti primer Hrvatskoj iz razloga što su ti simboli u Hrvatskoj upereni isključivo protiv Srba koje oni nazivaju četnicima (a šta ćemo takav im je odgoj ) , ali ih verovatno boli to što se na zabrani nije i četnički simbol našao .

(четвртак, 14. феб 2019, 09:17) - anonymous [нерегистровани]

Prestanite

Prestanite da izvestavate o njima,nisu bitni,muka mi je od njih.