Председник Македоније не користи ново име државе

Након недељу дана од ступања на снагу новог имена Северне Македоније председник државе Ђорђе Иванов и даље користи термин Република Македонија у својој званичној комуникацији и на службеној интернет страници председника државе, преноси новинска агенција ИНА. 

Стручњаци за уставно право кажу да он тиме, осим што провоцира јужне суседе, крши устав, што је кажњиво. 

"Ново име постало је официјално уставно име државе које су изгласале две трећине посланика у македонском Собрању. Не поштујући ново име Иванов крши устав, а казне за кршење устава су најмање три године затвора", кажу стручњаци за уставно право за лист Лајм. 

Извори тог листа упозоравају да је одлука председника Иванова популистичка, те да је намењена повећању његовог рејтинга на крају мандата, а уочи председничких избора, за које он отворено већ сада подржава као кандидата Гордану Сиљановску-Давкову из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ. 

Лајм наводи да се реакције званичне Атине или Скопља не очекују, те додаје да осим Иванова име Република Северна Македонија још не користи ни Обавештајна агенција која је под његовом ингеренцијом. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 19. феб 2019, 20:15) - Воронцов [нерегистровани]

У свакодневном говору сви ће користити реч Македонија

Они који буду користили званично име биће сигурно права реткост. Реч С. Македонија постојаће само на папиру и на што је каквим таблама.

(уторак, 19. феб 2019, 17:20) - Trajče [нерегистровани]

Ivanov

On možda krši ustav, ali je svestan da ako postoji Severna Makedonija, postoji i Južna Makedonija, inače prefiks Severna ne bi imao nikakvog smisla. To znači jedna Makedonija, ali teritorijalno u dva dela. Prirodno je da takva dva dela uvek teže ujedinjenju, a pošto se je Zaev odrekao i Aleksandra i svega što veže Grke za taj deo istorije, i praktički priznao Grcima da je to njihovo, nego eto slavenski Makedonci taj deo teritorije naseliše, normalno je da će to jednom u budućnosti biti pod Grčkom.
Toga je izgleda svestan samo Ivanov.