Шта је Додик поручио новом амбасадору САД

У Босни и Херцеговини не постоји консензус о чланству у НАТО савезу, изјавио је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик приликом пријема новог амбасадора САД у тој држави Ерика Џорџа Нелсона.

Милорад Додик је подсетио да је Босна и Херцеговина опредељена за сарадњу са НАТО-ом, те да већ постоје одређени аранжмани кроз Партнерство за мир и појединачни програм сарадње.

"Наши војници учествују у различитим мисијама у оквиру НАТО-а, но желим вам рећи да у БиХ нема консензуса о приступању НАТО-у. То је питање које је на дневном реду, за разлику од Европске уније, где постоји консензус. Имаћемо времена да појаснимо сва питања", рекао је Додик, а преноси РТРС.

Истакао је да цени улогу и положај САД у време заустављања рата, као и након рата – у стабилизацији мира у БиХ.

"Дошли сте у земљу коју карактерише сложеност, састављену од два ентитета и три конститутивна народа уз сва права, који живе овде", поручио је Додик новом амбасадору САД Ерику Џорџу Нелсону.

Подсетио је да се у БиХ од 1995. године одржава мир и да је то велика тековина ових народа, те напоменуо да и даље има отворених питања у погледу изградње могућег консензуса за суживот у БиХ.

"Наш основ је Устав БиХ који је саставни део Дејтонског мировног споразума, а у чијем креирању је помогла ваша држава", рекао је Додик обраћајући се Нелсону.

Председавајући Председништва БиХ је искористио прилику да прокоментарише присуство Високог представника ЕУ.

"Овде се Високи представник предуго задржао и надам се да ћемо то што пре кориговати тако да престане његова функција. Желимо вашу помоћ. Ми смо опредељени ка европским интеграцијама. Данас је влада Републике Српске усвојила све одлуке у вези с одговорима на Упитник ЕУ. Очекујемо да ће и остали нивои власти то урадити, чиме се стварају услови да то предамо у Брисел", рекао је Додик.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 20. феб 2019, 09:08) - anonymous [нерегистровани]

nata

BiH će najvjerovatnije u NATO; mislim da ćemo u relativno skorije vrijeme tome biti svjedoci. Za Srpsku to i nije tako loše jer bi se time sva priča oko eventualnog ukidanja Srpske završila. U svijetu ne postoji zemlja koja je u NATO-u a da je karakteriše nesigurnost. Tako bi se napokon mogli okrenuti pravim problemima u Srpskoj - odlazak mladih, privreda koje skoro da i nema, kriminal, korupcija ...

(уторак, 19. феб 2019, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

Da

A sta je Ambasador rekao njemu.