Тензије на релацији БиХ–Хрватска, испитују се наводи о врбовању салафиста

Покренута је истрага о медијским наводима да су хрватски обавештајци и дипломате врбовали чланове салафијског покрета за кријумчарење оружја и експлозива у исламске богомоље у БиХ.

Тужилаштво БиХ саопштило је да је формиран предмет и да ће надлежни тужилац предузети хитне мере како би се испитали медијски наводи о наводном врбовању за кријумчарење наоружања.

"Биће испитани сви који су износили сазнања о овим активностима", пише на сајту Тужилаштва које истиче да надлежне агенције њима нису пријавиле никаква сазнања о врбовању салафиста.

Додају да ће бити саслушан и министар безбедности БиХ Драган Мектић, који је потврдио наводе сарајевског Журнала да су хрватски обавештајци и дипломате покушавали најмање два пута да врбују салафисте за преношење оружја у исламске богомоље на подручју Зеничко-добојског кантона.

У разговору за Радио Сарајево, Мектић је рекао и да је циљ овога био да се потврде наводи председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић из 2017. године да је БиХ потенцијална терористичка претња за Европу.

Сарајевски Журнал навео је да су у врбовање били укључени и Мектићев заменик Мијо Крешић, хрватски конзул у Тузли Иван Бандић, а да је веза са институцијама Републике Српске био новинар РТРС Мато Ђаковић.

И Крешић и Ђаковић су демантовали оптужбе и најавили тужбу, док је хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић најавио је да ће од обавештајних агенција затражити проверу ових навода.

У случају да се тврдње о врбовању докажу, најављује брзинску реакцију "одговарајућим мерама".

Оштре реакције стижу из Хрватске, чији званичници одбацују ове оптужбе.

Кабинет председнице Хрватске саопштио је да је реч о "злонамерним, потпуно неутемељеним и политикантским конструкцијама", док их је премијер Андреј Пленковић назвао "креативном манипулацијом".

Сигурносно обавештајна агенција Хрватске демантовала је ове тврдње и од Сигурносно обавештајне агенције БиХ затражила званичну изјаву о наводном врбовању, преносе хрватски медији.

број коментара 0 Пошаљи коментар